specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Så här kan du använda bloggen

Det som började som en blogg för inkluderande undervisning i framförallt engelska och språk har mer och mer blivit en blogg om undervisningens kultur. Utmärkt undervisning är mer än en checklista på bra verktyg eller fiffiga knep för att väcka nyfikenhet och lärande.

Samtidigt behöver förhållningssätt metoder för att grunden ska sätta sig. Det jag kan bidra med efter över 20 års erfarenhet som lärare, läromedelsförfattare och specialpedagog är hur man kan designa en undervisning som möter alla de behov som uppstår i ett klassrum och i en skola. Det handlar om design av uppgifter, av lektioner, av bedömningssituationer, examinationer, lärmiljöer, kollegiala lärsituationer, handledningssituationer, rutiner för samarbete mellan elevhälsa och pedagoger och rutiner för elevhälsans viktiga förebyggande arbete som ibland kommer i skymundan.

Jag tror och hoppas att jag genom bloggen kan bidra till att utveckla en inkluderande skola. Intresset är stort och jag upplever att det finns mycket vilja att förändra för elevernas bästa. En viktig effekt av inkludering är att det höjer den pedagogiska kompetensen generellt vilket höjer elevernas resultat generellt. Alla vinner på en mer inkluderande skola, frågan är bara hur den ser ut!

De exempel du hittar är du välkommen att använda i din egen verksamhet i skolan. Använd dem som de är eller gör om dem så att de blir ännu bättre. Om du vill visa exempel i fortbildningssyfte vill jag att du berättar varifrån de kommer.

I rull-listen till höger finner du en ruta med kategorier. Klicka på en kategori om du vill läsa blogginlägg som hör till en viss kategori. Kategorin formativ bedömning som förhållningssätt och i praktiken är den största kategorin eftersom det är grunden till allt det du finner i bloggen. Jag vet att många använder bloggen för kollegialt lärande och jag tycker förstås att det är jättekul om jag kan bidra till pedagogiska diskussioner med mina blogginlägg.

Du kan också söka på nyckelord i rull-listen vid förstoringsglaset för att hitta blogginlägg med viss profil.

Dina kommentarer är värdefulla! Jag granskar dem alltid innan de publiceras så de syns inte på en gång men de är välkomna!

7 kommentarer på “Så här kan du använda bloggen

 1. Lotta Olsson
  16 november, 2018

  Jag har startat en FB-sida – Utanförskap – barn och ungdomar – hur kan vi göra skillnad? Jag har förstås ett personligt intresse. Men också en stor vilja att göra skillnad för fler. Ensam kan jag inte få min röst hörd. Men har en önskan om att vi tillsammans kan samla kloka tankar – för att göra skillnad. Jag har ingen som helst avsikt att hitta syndabockar eller hetsa mot felaktigheter. Jag vill bara hjälpa till att sprida kloka och sansade tankar.

  Jag har läst mycket av det du har skrivit och skulle vilja länka vissa delar till min sida. Men givetvis respekterar jag källan.

  Gilla

  • specialpedagogen
   17 november, 2018

   Hej Lotta!
   Vad fint att du frågar! Självklart får du länka från min blogg till din sida. Lycka till!

   Gilla

 2. Anwar Raziy
  1 juli, 2019

  Hej!
  En mycket givande blogg.

  Med vänlig hälsning
  Anwar Raziy

  Gilla

 3. Lisa Lejhall
  5 november, 2019

  Vill gärna följa dina inlägg

  Gilla

 4. Åsa
  22 november, 2020

  Hej, det här var en mycket trevlig och lärorik blogg. Jag undrar om jag kan få använda lite i mitt skolarbete? Jag läser till specialpedagog och tycker flera inlägg får igång funderingar och berikar mina studier. Mvh Åsa

  Gilla

  • specialpedagogen
   23 november, 2020

   Hej Åsa!
   Vad kul att jag kan bidra till ditt tankearbete. Självklart får du använda det! Du får gärna referera till mig men också göra om till ditt eget. Jag vill ju bidra till att vi hjälps åt. Lycka till! /Helena

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rektor Reflekterar

Täby Enskildas Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

Psykologi för Lärande | PFL

tillgänglighet – välmående – måluppfyllelse

%d bloggare gillar detta: