specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Skolpolitiker och skoldebattörer! Ta del av Nederländernas inkluderingspolicy och mål 2035

Nederländernas utbildningsdepartement har bestämt sig för att inkluderande skola ska vara en realitet 2035. För att nå detta mål har de tagit fram policydokument som sammanfattas på deras hemsida: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inclusief-onderwijs. Min kollega Helen arbetar som specialpedagog i Nederländerna och deltog nyligen i en konferens där detta presenterades. Enligt henne ska alla särlösningar som specialskolor och fasta placeringar i särskilda undervisningsgrupper vara borta 2035. Det som är intressant är att de använder begreppet inkludering för att staka ut en bättre utbildning för alla som leder till ett bättre samhälle, själva kärnan i inkluderande utbildning. Vad kan vi i Sverige lära och inspireras av genom att ta del av detta policydokument? När får vi en inkluderingsvision?

Här följer en AI-översatt version av utbildningsdepartementets sammanfattning av mål och vägen dit:

Bildtext: 

Inkluderande utbildning, tillsammans för alla barn och unga

Inom inkluderande grund- och gymnasieutbildning är alla barn och unga välkomna till en skola nära hemmet. Vem du än är och vilka talanger du än är. Alla räknas, deltar och är lika. Och vi lär oss tillsammans och av varandra. På så sätt lär sig barn och unga att alla är olika och att respektera det. Inom inkluderande utbildning får barn och unga med samma talanger lika möjligheter. De kan välja profil och ämnen de vill ha. På så sätt kan alla hitta ett jobb som passar honom eller henne. Inkluderande utbildning har en positiv effekt på alla barns och ungas lärande och utveckling. Det lägger grunden för ett mer inkluderande samhälle. En inkluderande skola har tre egenskaper.

1. Alla är välkomna, utvecklas och hör hemma
Varje barn och ungdom kan gå i samma skolor och skolformer som barnen och ungdomarna från kvarteret. Varje barn och ungdom värderas och ses. Skolbyggnaden och läromedel är tillgängliga för barn, unga, föräldrar och skolteamet.

2. Det finns ett bra stöd för alla
Skolteamet består av lärare, pedagogisk stödpersonal, ungdomsvårdspersonal och vid behov vårdpersonal. Skolteamet ger ett bra stöd till alla lärare och alla barn och unga. Barn, unga och deras föräldrar bidrar med idéer om stöd utifrån sina egna erfarenheter.

3. Alla barn och unga lär och deltar
Varje barn och ungdom lär sig på sin egen nivå och på ett sätt som passar honom eller henne. Varje barn och ungdom lär sig tillsammans med och av sina klasskamrater. På så sätt kan alla utvecklas så bra som möjligt. 

Policyram inklusive utbildning

I policyramen ‘Tillsammans för alla barn och unga’  framgår vilken definition av inkluderande utbildning regeringen använder. Det förklaras också hur en inkluderande lärandemiljö ser ut och vilka de viktigaste egenskaperna hos en inkluderande skola är. Denna policyram kan användas för att skapa eller anpassa nationella, regionala och lokala policyer.

Policyutveckling på (inter)nationell nivå har använts för policyramen. Input har getts av ungdomar från den reguljära och specialpedagogiska utbildningen, företrädare för utbildning och sjukvård samt forskare.

Policyregel Inkluderande lärandemiljö

Inför sommaren 2024 kommer regeringen att ta fram en ordning som gör det möjligt för skolor att enkelt starta inkluderande utbildning. Detta kallas ‘policyregeln för inkluderande lärandemiljö’.

Policyregeln tillåter skolor för reguljär- och specialundervisning att samarbeta mer intensivt och därmed börja med inkluderande undervisning. Även praktik och anpassad utbildning kan delta. Praktisk utbildning kan samverka med anpassad gymnasieutbildning. och anpassad grundskola kan samverka med vanlig utbildning och specialundervisning. Enligt den nya förordningen kan alla (eller några av) elever från en skola för (gymnasial) specialundervisning eller anpassad grundskola gå i en vanlig skola. Eleverna får ytterligare stöd från specialiserad utbildning. Till exempel kan en specialpedagogisk stödklass inrättas på en vanlig skola.

Stödcentrum för lämplig utbildning hjälper till med genomförandet av lämplig utbildning i praktiken, och för att ta steg mot mer inkluderande utbildning. Stödcentrum för lämplig utbildning stödjer:

  • skolstyrelser;
  • skolor och partnerskap inom grund-, gymnasie- och (gymnasial)särskolan.

Inkluderande utbildning är viktigt för alla barn och unga

Inom inkluderande utbildning får barn och unga med samma talanger lika möjligheter. Det ger alla barn och unga möjlighet att utvecklas och göra skillnad för vårt samhälle med sin talang. Genom att träffa varandra i skolan lär sig barn att behandla varandra med respekt. Genom att växa upp och utvecklas tillsammans lär sig barn att alla är olika. Och att respektera det också. Alla barn och unga får det stöd de behöver. Särskild utbildning finns fortfarande tillgänglig för barn och unga som behöver det (tillfälligt).

Inkluderande utbildning ger fler möjligheter. Till exempel:

  • Barn och unga med stödbehov går nu ofta i en särskola längre bort. Och ibland tar resan lång tid. Med inkluderande utbildning kan de gå till en skola i närheten med sina bröder, systrar och vänner.
  • Unga som går anpassad gymnasieskola kan ofta inte välja samma ämnen och profiler som unga i vanlig utbildning. Detta hindrar dem ibland från att få den utbildning de vill ha eller att hitta ett jobb som passar dem bra. Inom inkluderande utbildning kan unga med och utan stödbehov välja samma ämnen på samma skola. 
  • Vi vet från forskning att barn och unga med och utan stödbehov utvecklas bättre i en inkluderande skola.

Möjligheter med inkluderande utbildning

Rörelsen mot inkluderande utbildning arbetar inte bara för lika möjligheter för alla barn och unga. Det är också en möjlighet att ytterligare förbättra kvaliteten på det holländska utbildnings- och hälsovårdssystemet. Och tackla utmaningar som:

  • växande väntelistor; 
  • antalet unga i hemmet; 
  • problem kring studenttransporter. 

Inkluderande utbildning kan också bidra till att åtgärda lärarbristen genom att organisera utbildningen annorlunda. I en inkluderande lärandemiljö med ett välutrustat multidisciplinärt skolteam kan läraren fokusera mer på sin kärnuppgift. Och involvera andra om det behövs något extra eller annorlunda.

Inkluderande utbildning i skolan

Skolan arbetar med en bred utveckling av alla barn och unga utifrån en pedagogisk grund. Varje barn och ungdom är välkomna, utvecklas på sin egen nivå, ses och hör hemma. Barn och unga lär sig med och av varandra. Skolteamet är multidisciplinärt. Den består av lärare, pedagogisk stödpersonal, ungdomsvårdspersonal och vid behov vårdpersonal. Teamet har ett nära samarbete med partners runt om på skolan. Både lärare och barn får det stöd de behöver.

Regeringen arbetar tillsammans med unga för inkluderande utbildning

Regeringen har ett nära samarbete med unga. Deras bidrag som experter av erfarenhet är viktiga när de arbetar med inkluderande utbildning. Därför anordnar regeringen regelbundet ungdomsträffar. Här delar de unga med sig av sina insikter och egna erfarenheter. I början av 2024 kommer unga att ha tagit med sina idéer, önskemål och feedback i visionsdokumentet ‘Vår framtid, vår utbildning’ . De ungas vision finns i Policyramen Tillsammans för alla barn och unga.

PS! Jag måste lägga till en brasklapp! Det gäller att inte läsa detta som svaret på alla frågor. Det som är intressant är att de i Nederländerna tar steget och förmår koppla ihop utbildning och samhälle och därmed förstår inkludering. Det gäller att också förstå den bakomliggande trenden internationellt som också detta policydokument tar upp. Specialpedagogik är inte samma sak som inkludering, inkludering är att främja ALLAS möjligheter utan att sätta etiketter eller patologisera eleverna. Läser man om multidisciplinära team utifrån ett synsätt som innebär att man ser elever som problembärare kommer man till andra slutsatser än om man ser att elever kan hamna i problematiska situationer som kräver snabba förebyggande åtgärder från många håll. Skolan har alltid ett pedagogiskt uppdrag, det är Nederländska utbildningsdepartementet noga med att påpeka. Det behöver vi verkligen understryka i svensk skolpolitik så att vi inte hamnar i att elevhälsan ska bort, vården in och specialpedagoger och speciallärare får ägna sig åt problematiska elever. Hamnar vi där kommer vi att prata om detta om 10 år som ett av de största misstag som gjorts i skolan. DS

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

Psykologi för Lärande | PFL

tillgänglighet – välmående – måluppfyllelse