specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Snabbt och effektivt stöd med Response to Intervention – men inte i Sverige

Den här veckan vill jag kommentera och fundera över den tankeväckande debattartikel som Anna Eva Hallin och Nils Kirsten publicerade i SvD 11 oktober 2023: Utredningar stjäl viktig tid från undervisningen

Jag tänker på skolorna jag besökte i Nederländerna (se förra blogginlägget) och hur lite tid de ägnade åt utredningar, istället fanns ett mer eller mindre uttalat arbete med Response to Intervention, ett arbetssätt som forskarna i artikeln också tar upp.  

Response to intervention (RTI) har visat sig ge goda effekter och anses evidensbaserat. Interventionerna, insatserna, är ett antal verktyg eller metoder som sätts in i olika stadier av elevers svårigheter att utveckla förmågor eller färdigheter i olika ämnen. Det som anses viktigast när man tillämpar RTI är att alla på skolan är överens om vad basen innehåller för att undervisningen ska möta alla elever. RTI är en del av en kultur på skolan där alla samarbetar för att i så tidigt stadium som möjligt identifiera elevers behov för lärande och möta dem med insatser som följs upp och eventuellt intensifieras. I Hatties metastudie har RTI visat effektstorlekar på 1,07 och ligger i täten av de mest effektiva insatserna för elevers lärande. I Sverige har Camilla Nilvius skrivit en avhandling om RTI utifrån svenska förhållanden fokuserat på läsutveckling: Response to Intervention – en specialdidaktisk modell för att förebygga lässvårigheter. Nilvius studie visar också goda resultat när RTI används systematiskt och som ett sätt att både utveckla undervisningen och elevernas läsning.

Claes Nilholm skriver om RTI på Skolverkets hemsida: Proaktiv modell sätter fokus på förebyggande arbete. Nilholm uppmanar till försiktighet vad gäller att översätta en modell från ett skolsystem till ett annat, det är inte säkert att det skulle fungera i en svensk kontext. Dessutom menar han att det inte är en inkluderande ansats när både steg 2 och steg 3 i modellen innebär att elever särskiljs från klassrummet. Camilla Nilvius studie har gjorts i en svensk kontext och utan att elever särskiljdes från klasskamraterna under lektionerna. Nilvius menar att det därmed är en inkluderande form av stöd. 

RTI beskrivs som en pyramid, likt den vi har för ledning och stimulans, extra anpassningar och särskilt stöd. I botten finns en grund med undervisning som innehåller evidensbaserade arbetssätt som reciprok undervisning, explicit undervisning och differentierad undervisning. Grunden ska räcka för de allra flesta elever. Men de elever som visar sig inte utvecklas på rätt sätt eller tillräckligt adekvat får intensivträning på nivå 2 i mindre grupper. I amerikansk litteratur om RTI förespråkas ibland att mindre grupper tas ut ur undervisningen för att få träna särskiljda från klassen medan andra förespråkar att eleverna inte ska missa undervisning utan istället få intensivträning ovanpå undervisningen. Det organiseras på skolnivå så att tider för intensivträning ges till alla elever utifrån olika lärbehov, en differentiering av aktiviteter på skolnivå. Screeningmaterial används för att identifiera vilka elever som behöver intensivträning. Undervisningen i nivå 1 undersöks för att se om den kan utvecklas för eleverna samtidigt som vissa elever får intensivträning i mindre grupper. Det är alltså inte antingen undervisning “som vanligt” eller intensivträning. Det är både och, eleverna ska få ännu mer stöd i nivå 1 samtidigt som de får intensivträning på nivå 2. I Nilvius studie innebar nivå 2 träning 3 gånger i veckan à 30 minuter. För många räcker det med en boost-period på några veckor för att ta igen läsförmåga och det går bra att återvända till nivå 1-undervisningen som ger det stöd som behövs. 

Några få elever utvecklas ändå inte med insatser på nivå 2 och de får dessutom, eller istället, en- till-en-träning under fler pass, ofta en halvtimme varje dag under en längre tid. I Nilvius studie pågick sådana en- till-en-perioder i 5 veckor. 

Här är min bild av RTI. Observera att den är generaliserad och visar inte hela det förhållningssätt och de metoder som används.

Nu till mina funderingar! 

Varför hör man aldrig beslutsfattare tala om RTI som något möjligt att implementera i svensk skola? 

Kan det vara för att det i viss mån står i kontrast till lärarens friutrymme? RTI innebär trots allt en kollektiv ansats och en samsyn kring hur undervisningen ska bedrivas på nivå 1. Eller beror det på att man förstår att det här är resurskrävande på riktigt? 

Är svensk skola redo för RTI? 

Jag tror faktiskt inte det. Det går uppenbarligen att göra en studie och därmed påvisa goda resultat. Samtidigt är det resurskrävande och innebär en förändring av andra graden vad gäller organisation och förhållningssätt till elever och undervisning. Svensk skola är ännu alldeles för kategorisk för att mäkta med RTI. Beslutsfattare talar bara om elever som problembärare och aldrig om skolan och visioner för en bättre skola. I en sådan kultur går det inte att implementera RTI hur effektivt det än bevisas vara. 

Kan RTI ersätta alla långrandiga utredningar med kartläggningar som tar tid och som inte landar i effektiva stödinsatser? 

Ja, absolut. I en skola där det är normalt att jobba i team, där det interprofessionella arbetet är legio och där det relationella perspektivet genomsyrar analysarbetet. Det skulle inte fungera i en skola där eleverna ses som problembärare, där någon annan ska ta hand om problemen och där specialpedagogik ses som något vid sidan om den vanliga pedagogiken. Samtidigt ska man inte förakta utredningarna, de är centrala i ett systematiskt kvalitetsarbete. RTI handlar om att jobba fram en systematik som inte behöver utredas gång på gång. Kanske är det just de återkommande utredningarna kring samma teman som är problemet, som tar tid från faktiska insatser och utveckling av undervisningen. 


Tillbaka till artikeln i SvD, där forskarna Anna Eva Hallin och Nils Kirsten ifrågasätter långa utredningar och föreslår en RTI-modell i dess ställe. Jag skulle verkligen önska att alla som är intresserade av skolutveckling, det vill säga en utveckling mot en skola som ger alla bästa möjliga förutsättningar, skulle resa sig som en man och säga: Jamenvisst! Det prövar vi! Vi ser till att det fungerar i en svensk kontext! Vi ser till att klara av den där gråzonen av elever, i dagsläget nära nog en fjärdedel av alla elever, som inte lyckas i skolan. Vi tar tillvara våra svenska forskares kunskaper om detta utifrån flera professioner! 

Men i dagsläget är jag tyvärr pessimistisk. Först ska vi ju pröva akutskolor, fler särskilda undervisningsgrupper, tydligare ordningsregler, krafttag mot våldsamma elever och fler speciallärare med oklart uppdrag. 

Samtidigt – måste jag vara pessimistisk? När jag träffar lärare och skolledare så möter jag ändå möjligheter. De allra flesta vill hitta sätt att möta alla elever och se till att göra det utan riskabla exkluderingsprocesser. Det finns ju som Camilla Nilvius påpekade på Lärkraft förra veckan, inga hinder om man vill pröva RTI på den egna skolan. Kanske är det också så att glappet mellan beslutsfattare och praktiker aldrig har varit större. Pessimism och reaktiva reaktioner på övergripande nivå, optimism och ansträngningar att agera proaktivt på lokal nivå.

Som vanligt kan du lyssna på blogginlägget här!

6 kommentarer på “Snabbt och effektivt stöd med Response to Intervention – men inte i Sverige

  1. Anonym
    8 november, 2023

    Hej Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM) har under mer än ett decennium i samverkan med lärare bedrivit forskningsbaserade utvecklingsarbeten i intensivundervisning som har sin utgångspunkt i RTI, anpassad till svenska förhållanden. Intensivundervisning bedrivs på många skolor runt om i landet och undertecknad har liksom flera andra publicerat artiklar om detta arbete.

    Med vänlig hälsning Görel Sterner

    Skickades från E-posthttps://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986 för Windows

    Gilla

    • specialpedagogen
      8 november, 2023

      Hej Görel!
      Tack för info! Det ska naturligtvis spridas. Jag ska genast sätta mig in i ert arbete kring detta.

      Gilla

    • specialpedagogen
      8 november, 2023

      Vill lägga till att jag känner ju till dig förstås! Däremot erkänner jag att jag inte är lika påläst vad gäller matematikutveckling som läs-skriv och språkutveckling. Det borde jag vara eftersom jag själv fick gå till OBS-klassen under mattelektionerna. Det var nog inte RTI som användes då för jag kan inte minnas att det blev så mycket bättre. Men jag fick dricka saft och rita och det var skönt att vara där med några få!

      Gilla

  2. Ulrika Persson
    8 november, 2023

    Hej,
    Så bra att du skriver om det här👍👍
    Jag är en stark förespråkare för RTI , Görel Sterner från NCM svarade här nedan också ser jag. Så mycket intressant som är gjort och förtjänas att spridas till ännu fler. Är själv specialpedagog med starkt specialintresse för (gymnasie) elever i matematiksvårigheter😊 😊

    Gilla

    • specialpedagogen
      8 november, 2023

      Tack Ulrika!
      Just gymnasiet är eftersatt tycker jag, det stöd som ges är mer tid i så kallade stugor och eleverna får själva administrera sitt stöd. Mer specifikt stöd behövs, sådant som kan följas upp. Jag fortsätter att sätta mig in i detta, särskilt det som ska in i de olika nivåerna är ju intressant att kika på. Görel Sterner kan ju detta och du kanske också kan bidra genom ditt arbete? Mejla mig gärna om du har något som förtjänar spridning! helena.wallberg@gmail.com

      Gilla

  3. Pingback: Sjökortet v47 13/11-17/11 (2023) – Hedda Wisingskolan

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

Psykologi för Lärande | PFL

tillgänglighet – välmående – måluppfyllelse