specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Så här kan du använda bloggen

Det som började som en blogg för inkluderande undervisning i framförallt engelska och språk har mer och mer blivit en blogg om undervisningens kultur. Utmärkt undervisning är mer än en checklista på bra verktyg eller fiffiga knep för att väcka nyfikenhet och lärande.

Samtidigt behöver förhållningssätt metoder för att grunden ska sätta sig. Det jag kan bidra med efter över 20 års erfarenhet som lärare, läromedelsförfattare och specialpedagog är hur man kan designa en undervisning som möter alla de behov som uppstår i ett klassrum och i en skola. Det handlar om design av uppgifter, av lektioner, av bedömningssituationer, examinationer, lärmiljöer, kollegiala lärsituationer, handledningssituationer, rutiner för samarbete mellan elevhälsa och pedagoger och rutiner för elevhälsans viktiga förebyggande arbete som ibland kommer i skymundan.

Jag tror och hoppas att jag genom bloggen kan bidra till att utveckla en inkluderande skola. Intresset är stort och jag upplever att det finns mycket vilja att förändra för elevernas bästa. En viktig effekt av inkludering är att det höjer den pedagogiska kompetensen generellt vilket höjer elevernas resultat generellt. Alla vinner på en mer inkluderande skola, frågan är bara hur den ser ut!

De exempel du hittar är du välkommen att använda i din egen verksamhet i skolan. Använd dem som de är eller gör om dem så att de blir ännu bättre. Om du vill visa exempel i fortbildningssyfte vill jag att du berättar varifrån de kommer.

I rull-listen till höger finner du en ruta med kategorier. Klicka på en kategori om du vill läsa blogginlägg som hör till en viss kategori. Kategorin formativ bedömning som förhållningssätt och i praktiken är den största kategorin eftersom det är grunden till allt det du finner i bloggen. Jag vet att många använder bloggen för kollegialt lärande och jag tycker förstås att det är jättekul om jag kan bidra till pedagogiska diskussioner med mina blogginlägg.

Du kan också söka på nyckelord i rull-listen vid förstoringsglaset för att hitta blogginlägg med viss profil.

Dina kommentarer är värdefulla! Jag granskar dem alltid innan de publiceras så de syns inte på en gång men de är välkomna!

15 kommentarer på “Så här kan du använda bloggen

  1. Lotta Olsson
    16 november, 2018

    Jag har startat en FB-sida – Utanförskap – barn och ungdomar – hur kan vi göra skillnad? Jag har förstås ett personligt intresse. Men också en stor vilja att göra skillnad för fler. Ensam kan jag inte få min röst hörd. Men har en önskan om att vi tillsammans kan samla kloka tankar – för att göra skillnad. Jag har ingen som helst avsikt att hitta syndabockar eller hetsa mot felaktigheter. Jag vill bara hjälpa till att sprida kloka och sansade tankar.

    Jag har läst mycket av det du har skrivit och skulle vilja länka vissa delar till min sida. Men givetvis respekterar jag källan.

    Gilla

    • specialpedagogen
      17 november, 2018

      Hej Lotta!
      Vad fint att du frågar! Självklart får du länka från min blogg till din sida. Lycka till!

      Gilla

  2. Anwar Raziy
    1 juli, 2019

    Hej!
    En mycket givande blogg.

    Med vänlig hälsning
    Anwar Raziy

    Gilla

  3. Lisa Lejhall
    5 november, 2019

    Vill gärna följa dina inlägg

    Gilla

  4. Åsa
    22 november, 2020

    Hej, det här var en mycket trevlig och lärorik blogg. Jag undrar om jag kan få använda lite i mitt skolarbete? Jag läser till specialpedagog och tycker flera inlägg får igång funderingar och berikar mina studier. Mvh Åsa

    Gilla

    • specialpedagogen
      23 november, 2020

      Hej Åsa!
      Vad kul att jag kan bidra till ditt tankearbete. Självklart får du använda det! Du får gärna referera till mig men också göra om till ditt eget. Jag vill ju bidra till att vi hjälps åt. Lycka till! /Helena

      Gilla

  5. Helene
    8 januari, 2021

    Lärarstudent (engelska och tyska) som precis upptäckt bloggen! Så användbar! Finns det möjlighet att använda sig av materialet? Hur laddar jag då ner det? Tänker på Human bingo och RAFT-matrisen.
    Mvh
    Helene

    Gilla

    • specialpedagogen
      8 januari, 2021

      Tack Helene! Vad roligt att jag får bidra! Både human bingo och raft finns med i min bok lektionsdesign men jag förstår att du vill ladda ner på något sätt. Jag har inte skapat sådana nedladdningsbara mallar men det är ju en jättebra idé. Jag hinner inte just nu men ska försöka fixa några i helgen, kanske en egen sida men sådant. Tack för tipset!

      Gilla

      • Helene
        8 januari, 2021

        Hej igen!
        Den boken ska beställas!

        Men nedladdningsbara mallar hade varit toppen. Tack för inspiration och värdefulla tips! Mitt mål med min undervisning är att eleverna ska känna att det är kul varje lektion (kanske en naiv utopi, vad vet jag) och att de lär sig något varje gång.

        Gilla

      • specialpedagogen
        10 januari, 2021

        Härligt mål! Om dina elever känner att du siktar mot det behöver de inte tycka att det är kul varje gång.

        Gilla

  6. Karin Ek
    13 september, 2022

    Tack för dina inlägg som förklarar så bra och jag som är ny inom området lånar gärna delar till diskussioner på min skola. Självklart så informerar jag om källan och delar länkar till dina inlägg.

    Gilla

  7. Daniel Bergsten
    9 november, 2023

    Hej Helena.

    Just nu går jag rektorsutbildningen och gör observationer i klassrum. Jag sprang på en av dina observationsmallar. Är det ok att jag använder den i mitt arbete? Givetvis hänvisar jag till din blogg. Mvh Daniel

    Gilla

    • specialpedagogen
      10 november, 2023

      Hej Daniel! Självklart får du använda den, uppskattar att du frågar! /Helena

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

Psykologi för Lärande | PFL

tillgänglighet – välmående – måluppfyllelse