Det som kommer fram i samtalen är att eleverna vet vad de kan nu och de vet också vad de borde kunna prestera på en högre nivå men de vet inte hur de ska komma dit. Hellre än att lämna in uppgifter på den nivå där de faktiskt befinner sig duckar de för uppgiften. De vill helt enkelt inte “avslöja” att de inte har kommit längre. Detta är fantastiskt, utropar jag ivrigt! De har ju nått en bra bit på väg för att formativ bedömning verkligen ska kunna bli effektivt för dem!
D. Royce Sadler (1989) säger att formativ bedömning sker när elev och lärare delar uppfattning om kvalitetsbegreppen, när eleven ser skillnaden mellan den egna prestationen och den önskvärda och när eleven har ett batteri av strategier för att nå den önskvärda prestationen.
Åter till eleverna, de har alltså förstått att den egna prestationen inte når den önskvärda och prestationsångesten kommer av att de inte vet hur de ska nå den högre nivån trots att de tror sig kapabla att göra det. Vi har elever som ser detta och som har tilltro till egna förmågan och nu behövs bara det allra sista, strategierna för att komma framåt. I och för sig är denna sista bit kanske den svåraste för oss pedagoger men den visar hur viktiga vi är och hur nödvändiga vi faktiskt är för lärandeprocessen.
Eleverna vet av erfarenhet att det de lämnar till läraren bedöms och sedan anses uppgiften klar. Om de istället levde i en kultur där det normala är att lämna in något som anses vara på en lägre nivå än den alla (elever och lärare) tror att de ska kunna nå skulle fler uppgifter bli färdigställda, det är min övertygelse.
Så här säger Henrik Widaeus, kollega på Tänk OM: “Man bör (…) inte förvänta sig att ökad feedback i sig stärker elev-resultaten, säger Hattie. Det centrala är att läraren genom elevernas feedback efter hand får en förändrad uppfattning om vad det innebär att vara lärare”.
Eller för att citera Hattie själv: “How do we make learning visible to teachers and teaching visible to students?”
Fem steg för att påbörja processen:
1. En bra början är att uttrycka för eleverna att de förväntas lämna in och prestera på en nivå som kommer att höjas. De är i skolan för att lära sig, inte för att visa vad de redan kan.
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.