specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Ett bra exempel på en inkluderande skola

Ett bra exempel på en inkluderande skola

Så här ska det se ut och jag vågar påstå att det i stor utsträckning ser ut så också hos oss på Täby Enskilda Gymnasium. Det handlar om förhållningssätt där lärare försöker, gör om och försöker igen.  Det handlar också om att göra eleverna medvetna om vad som fungerar och inte fungerar. Helt enkelt en skola där lärare och elever jobbar tillsammans för att nå målen och använder fantasi och hjälpmedel för att se till att utforska alla vägar. Det handlar om att inte ge upp och att visa alla barn att de kan nå högre utifrån sin nivå.

The Guardian skrev igår om att ett alltför stort fokus på betyg och kriterier riskerar att leda till sämre resultat i Storbritannien. Att vända på perspektivet kan ge bättre resultat: se eleven först och tillsammans hitta metoder som passar och sedan se till att betyg och kriterier nås i så stor utsträckning som möjligt.

Sveriges skolor dignar av lärare som i exemplet i artikeln som tur är men jag är inte säker på att strukturerna alltid hjälper till att förenkla det arbetet. Kanske är det dags att skriva åtgärdsprogram för lärargrupper istället för eleven? Det skulle definitivt bli färre dokument att hålla reda på och det skulle bli tydligare varför dokumentet skrivs.

En kommentar på “Ett bra exempel på en inkluderande skola

  1. prestationsprinsen
    22 november, 2012

    Det kanske inte är så dum tanke det där, med åtgärdsprogram för lärargrupper. Åtgärdsprogram handlar ju, eller ska handla om iaf, hur skolan genom särskilt stöd kan underlätta skolsituationen. Och precis som du skrev i ett annat fantastiskt blogginlägg om just åtgärdsprogram så kan man ju ibland undra över de insatser som specificeras typ ”tydliga instruktioner”… Det underlättar ju onekligen för alla elever och handlar mer om att utveckla läraren/lärarna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 28 oktober, 2012 av in Growth mindset, Inkludering, Kollegialt lärande, Ledarskap.
Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: