specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Observationsmall för lektionsbesök

För ett år sedan hörde jag Debra Masters på ett rundabordssamtal arrangerat av TÄNKOM. Samtalet handlade om framtidens skola och Debra Masters var där eftersom hon arbetar och forskar i John Hatties team. Masters sa att hon tyckte att det konstigaste med att besöka svenska skolor var att hon möttes av stängda klassrumsdörrar överallt. Lärarna var instängda med sina elever i varsitt rum. På Nya Zeeland är kulturen annorlunda, där är dörrarna öppna och lärare är ofta inne hos varandra för att hjälpa till, observera och lära. Ibland tänker jag att det största paradigmskiftet i svensk skola är just det som handlar om kollegialt lärande. Vi kommer aldrig att klara av att ensamma i varsitt klassrum se till att styrdokumentens alla intentioner uppfylls. Däremot är det fullt möjligt om vi samarbetar och ser skolan och ansvaret för eleverna som en helhet. Det är inte någon annan (specialpedagog, elevhälsoteam, rektor…) som tar hand om problem och det är inte heller jag ensam (lärare eller mentor) som ska stå för det arbetet utan det är meningen att vi ska lösa problemen tillsammans. För att klara det behöver vi strukturer och system som hjälper oss att arbeta effektivt så att inte alla springer på bollen samtidigt. En grundtanke är att ha basstrukturer som hjälper till att synliggöra förväntningar och skapa diskussionsunderlag eller analysunderlag. En mall för lektionsbesök kan vara en sådan struktur som kan hjälpa till att klargöra vad som ska observeras istället för det vanliga idag: auskultationer där allt eller inget kan noteras beroende på vem som är där. Mallen nedan brukar jag använda vid mina besök i skolor. Syftet med den är att ge en ram och en förhandsinformation om vad som kommer att noteras utan att det blir alltför omfattande. Syftet är förstås framförallt att skapa ett diskussionsunderlag för en formativ bedömning av lektionen med respons och självreflektion.

Observationsmall för lektionsbesök

4 kommentarer på “Observationsmall för lektionsbesök

 1. maljonen
  13 maj, 2014

  Intressant! Vi kör med regelbunden auskultation på min skola och jag hade nog sett det som en god utgångspunkt om alla följde samma observationsmall. Så som det är nu verkar känns det ibland som en hel vetenskap när någon egentligen bara ska kika in för att vi stärkas tillsammans. Jag ska ta med mig inlägget, tack!

  Gilla

  • specialpedagogen
   13 maj, 2014

   Ja ibland krånglar vi nog till det! Även den mall jag visar kan ju krångla till det om man vill uppnå mer besök bara. Vi får hjälpas åt att hitta bra sätt!

   Gilla

 2. Antonella Lundin
  2 februari, 2021

  Jag kan tyvärr inte öppna pdf med observationsmall!

  Gilla

  • specialpedagogen
   3 februari, 2021

   Hej! pröva nu, jag har gjort ett par ändringar. Hör av dig annars! /Helena

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: