Förra veckan hade jag förmånen att få jobba i Amsterdam med lärare från olika skolor i Holland. Skolorna är med i ett gemensamt projekt: att skapa lärmaterial i ItunesU för att kunna arbeta med ipads och datorer i undervisningen. Mitt uppdrag: att öka medvetenheten om hur materialet bör utformas för att vara så tillgängligt som möjligt och hur man kan undervisa för att möta alla. Med på studiedagarna var också Sean Ò Grâdaigh från lärarhögskolan i Galway och Hugh Schermuly som är expert på design som är tillgänglig. Apple arrangerade studiedagarna.
De holländska lärarna var mycket trevliga och lätta att få kontakt med. De talar bra engelska och kommunikationen präglades av nyfikenhet och vilja att dela med sig av tankar och erfarenheter.
Vi underströk vikten av att fånga elevernas uppmärksamhet och att inkludera många aktiviteter som synliggör hur eleverna lär sig, vad de kan och vad de behöver kunna. Det får inte landa i att varje unge sitter själv med en ipad, de ska användas för samarbete och gemensamt lärande. Den digitala tekniken möjliggör att ge en struktur som inte är beroende av att allt får plats på en sida utan kan portioneras ut tillsammans med bilder, grafer osv för att träna och underlätta att se mönster och sammanhang.
Jag avslutade min del av dagen med att göra en gemensam baklängesplanering. Om ett år, hur ser era ItunesU-kurser ut och hur fungerar de? Så här svarade de:
Vad har ni då gjort för att komma till målet? Det här tog de upp:
De markerade delarna är de avgörande faktorerna för att komma till målet. Det som är intressant är att lärarna så tydligt markerade att det kollegiala samarbetet är den allra viktigaste faktorn för att materialet ska bli bra. Inte särskilda metoder eller tips och tricks och appar. De har förstått i grunden att det är tillämpningen, experimenterandet och den gemensamma analysen av hur det fungerar som är avgörande.
Den vanligaste frågan jag får av förstelärare här i Sverige är “Hur gör jag för att få med kollegorna på banan?”. Samma fråga ställde de holländska lärarna som får anses vara en utvald grupp med särskilt ansvar för god undervisning. Deras frustration handlade i stor utsträckning om att de var ensamma om att driva sina frågor på skolan. Jag undrade varför deras rektorer inte var med och fick till svar att det var helt medvetet. Rektor ska inte vara med eftersom det kan uppfattas som att de styr lärarna. Men, invände jag, lärarna känner att det är ett stort ok att bära själva och att de inte har stöd uppifrån för idéerna. Nej, blev svaret, det kan uppfattas att det blir en styrande faktor!
Nu tog en av dem mig åt sidan och förklarade: i Holland är man mycket ängslig att ledarskap ska uppfattas som auktoritärt. Rektorer är aldrig med och fattar beslut om pedagogik, det är helt och hållet lärarnas uppgift. Men hur vet lärarna vilken riktning de ska gå? frågade jag. Det är upp till lärarna! blev svaret. Men nu upplever ju lärarna att det är en dragkamp på sina skolor, fortsatte jag. Ja men det skulle vara ännu värre om rektor stödde en viss riktning, det skulle uppfattas som ett intrång på deras mark. Ok, svarade jag, men special education då? Var är de i detta arbete? De är ju trots allt här för att lära mer om vad forskning och beprövad erfarenhet säger. Va??!! Special education har väl inte med det här att göra! Förvånade blickar. De sitter centralt och tar hand om elever som inte beter sig eller som inte klarar målen. De ser till att dessa elever får komma till “special schools” om de inte bättrar sig.
Det jag lärde mig av mitt möte med holländska lärare:
Avslutar med min egen cykelpåbroiAmsterdambild:
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.
Intressant att sorteringen kvarstår fortfarande! Var i Holland för dryga 15 år sedan och skrämdes då av den starka gallringen – och hur stolta holländarna var över den. Vi är kompetenta i Sverige som fixar inkludering så bra – och det gynnar alla i längden!
GillaGilla