Här sitter jag och äter fredagsgodis medan jag skriver. Egentligen bantar jag men lite godis då och då gör nog inget tänker jag. Det åtgärdar jag med en extra promenad ikväll. (Om den blir av). Till slut är det så många promenader som behöver promeneras att det inte är någon idé, det kommer ändå inte att kompensera allt det där godiset. Då måste jag kanske gå på gym eller ta bort godiset eller bara äta pulversoppor ett tag. Gud så tråkigt. Bara att tänka på #beach2016 med åtgärder i fokus gör att jag funderar på burkini. Varför gick jag inte fler promenader och lade till fler äpplen och fokus på att må bra i augusti istället för att köra på och sen fokusera på alla fel?
Vår utgångspunkt när det gäller närvaro/frånvaro och elevens förmåga att ta eget ansvar har stor betydelse. Om vi tänker främja blir det en naturlig del av planeringen. Om vi tänker åtgärda är planeringen mer fokuserad på annat, till exempel kursplanen, fakta eller läroboken. Då kör vi på med planeringen och först när det blir uppenbart att frånvaron är stor eller förmågan att ta ansvar låg kommer vi på att vi måste göra något åt det.
Nu sitter många där med sina restuppgiftshögar igen. Restuppgifterna är ett gissel, det är nog de flesta överens om. Om vi tänker “främja förmågan att ta sig an uppgifter och slutföra dem” blir utgångspunkten en annan än om vi tänker “dela ut uppgifter, sätta deadline och se till att alla håller deadline”.
Jämför dessa två förhållningssätt:
Hur ska jag få eleverna att göra det jag har planerat?
Hur planerar jag så att eleverna kan och vill anstränga sig för utveckling och lärande?
En del blir nästan irriterade, ska jag verkligen behöva tänka på detta? Ska inte elever kunna detta vid (XX) års ålder? Jag undrar ibland vilket hinder som är störst; det faktum att elever inte gör som det är tänkt eller den ångest detta framkallar hos oss lärare?
Det finns två viktiga orsaker i undervisningen till restuppgifter och frånvaro vill jag hävda. Det ena är att lektioner består av långa genomgångar och lite elevaktivitet. Det andra är att elever inte behöver redovisa vad de gör eller lär sig under lektionerna. Det ska “lämnas in” utanför lektionstid via urkund eller andra distanserade kanaler på fastställda klockslag, tyvärr ibland kl 23.59 en viss dag. Elever som till slut får eld i baken har alltså allt att vinna på att stanna uppe sent och göra klart varför risk för frånvaro nästa dag är överhängande. De som inte kommer igång på lektionerna kommer oftast inte igång hemma heller varför risk för rest är överhängande. Ju fler restuppgifter desto större frånvaro. Då är man framme i att åtgärda rätt mycket och att lägga rätt mycket tid och resurser på att behöva åtgärda.
Främja: (här är bara några exempel av många saker som bör göras!)
Åtgärda: (här finns förstås mycket mer man kan göra, men nedan är några exempel!)
Att lära elever att ta ansvar och att se till att de är närvarande i skolan är lättare än att försöka fixa till det på några månader i slutet av året. Hur vi gör det är en fråga för det kollegiala samarbetet. ”Hur främjar vi detta”? Istället för ”Hur åtgärdar vi detta?
är ett viktigt första steg. Det fina i kråksången är att ju mer vi främjar desto mer åtgärdar vi utan att ens behöva använda ordet! Men omvänt verkar inte funka lika bra. Ju mer vi åtgärdar desto mer måste vi fortsätta att åtgärda.
Källor:
Undervisning på yrkesprogram, Skolinspektionen 2014:5
Skolfrånvaro och vägen tillbaka, Skolverket 2010
Hemmasittare och vägen tillbaka, Columbus 2015
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.
Mycket bra tankar, som alltid! Ser alltid fram emot att läsa dina inlägg 😃
//Jannice
GillaGilla
Pingback: Hemmasittare kräver formativ bedömning (och en annan etikett) | specialpedagogen