specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Challenge based learning – Apple workshop 16 juni på Fotografiska Muséet, Stockholm

Apple arrangerade en workshop på temat itunes idag. Syftet var att lära sig hur man bygger och designar sitt eget lärmaterial på ett pedagogiskt sätt med mulitmodalt fokus. Johan Andersson, ADE, visade sin kurs i genetik som var upplagd så att alla lätt kom åt den och lätt kunde både ta till sig och göra materialet på olika sätt. Jag lovade er som var med på Fotografiska idag att lägga mina bilder på bloggen.

Min uppgift var att lägga den pedagogiska grunden för design av lärmaterial. Challenge based learning är något som Apple vurmar för och jag presenterade deras program för det men med en egen twist av pedagogiska metoder. Du får inte föreläsningen i sin helhet eftersom det inte finns något manus, vi hade ju en bra interaktiv diskussion som ledde in presentationen på ibland oförberedda banor! Passar på att tacka för alla frågor och kommentarer, det är så värdefullt att i delar med er av tankar så att de kan lyftas för alla och utveckla tankar hos oss alla!

Skärmklipp 2015-06-16 16.41.17

Skärmklipp 2015-06-16 16.42.24

En problemlösning är resultatet av en konflikt och en utmaning:

Conflict + challenge = problemsolving

Jag berättade också om system 1 och system 2 i hjärnan. System 1 är det som finns snabbt tillgängligt och inte kräver ansträngning medan system 2 kräver fokus och energi. Det är djupt mänskligt att vilja undvika att slösa energi på att anstränga sig för något som inte verkar meningsfullt. Vi diskuterade de elever som sägs ha låg koncentrationsförmåga men som faktiskt kan fokusera länge på något som motiverar.

learning pit

Jag tror att bilden ovan kommer från James Nottingham men är inte säker. Bra är den iallafall för att illustrera var återkopplingen behövs som mest och hur lärandeprocessen ser ut i olika faser.

Pilar

De flesta elever tror att framgång ser ut som i pilen till vänster medan vi har som har varit med ett tag vet att den högra pilen är mer realistisk. Jag önskade att ni skulle vara någonstans i pilen efter dagen eftersom det tyder på process och manar till problemlösning!

Apple har skapat en lista som beskriver stegen i challenge based learning. Min tanke är att man kan låta sitt material följa dessa steg:

Skärmklipp 2015-06-16 16.50.16

För att kunna sätta en topic, step 1, kan det vara bra att se över verben i kunskapskraven och förmågorna i EU:s nyckelkompetenser:

Skärmklipp 2015-06-16 16.51.40 Skärmklipp 2015-06-16 16.52.21

För att få igång eleverna, step 2: Call for action, kan frågor vara bättre än rena påståenden eller imperativ i instruktioner:

Skärmklipp 2015-06-16 16.53.10

Step 3 handlar om processen och jag ville påminna om Blooms taxonomi för att komma ihåg att få med alla delar av ett lärande.

Blooms tax

Step 4: Product in process kräver att man har koll på vad som kännetecknar kvalitet i arbetet. Ta fram aspekter som visar kvalitet. Det kan göras i en matris eller i en checklista. Det viktiga är att eleverna förstår dem och vet hur de ser dem:

Bed mall skrivreglerBed mal seminars

Den kolumn som beskriver den bästa kvaliteten är närmast aspekterna eftersom det betonar förväntningarna.

Det bästa med att arbeta med uppgifter som är digitala är att det går att skapa dem för att passa fler. Antingen skapar man en viss valfrihet eller så ser man till att eleverna kan lära och visa på många olika sätt genom olika digitala verktyg. Film, inspelade samtal, serier på reddit, keynote, imovie, garage band, endast fantasin sätter gränser när vi vet vad vi vill att eleverna ska kunna och göra och när vi vet vad vi letar efter kvalitetsmässigt. Enligt RAFT-modellen kan eleven välja fritt vilken roll, publik, genre och ämne inom vissa gränser:

RAFT

Jag har förut skrivit om det som har räddat mig och mina elever genom åren, nämligen att arbeta med stationer eller zoner i klassrummet. Jag får möjlighet att se eleverna i mindre grupper och jag kan låta dem välja inom vissa gränser. David Thornburgs indelning av klassrummet är tydlig. Kanske kan ett material delas in i dessa zoner redan från början?

Thornburg

Step 5, evaluate and implement. Dags att göra en avstämning för att se om arbetet är klart. En runda med kamratrespons kanske?

Step 6, publish final product är viktigt att ha i åtanke från början. Om det finns en publik är det mer meningsfullt att anstränga sig för att färdigställa arbetet. Det kan vara analoga utställningar, TED-talks på nätet eller bloggar. Det bestämmer ni!

Jag avslutade med att ställa frågan: Hur tänker du kring challenge based learning nu jämfört med i morse? Vi fick många intressanta reflektioner. Till exempel att det är viktigt att eleverna förstår hur man bedömer kvaliteten i arbetet och vikten av att ha elevnära material och frågeställningar.

Stort lycka till med era ibooks och itunes-kurser! Du som blir nyfiken kan gå till iskola i itunes u och se lite olika exempel på hur lärare har skapat egna itunes-paket för att använda i undervisningen.

jordglob

2 kommentarer på “Challenge based learning – Apple workshop 16 juni på Fotografiska Muséet, Stockholm

  1. michaelasti1
    16 juni, 2015

    Tack för en mycket givande förmiddag! Vi ses och höres 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 16 juni, 2015 av in Uncategorized.
Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: