Redan beskrivningen av problemet kring skolfrånvaro ställer till det. “Hemmasittare” indikerar att barnet aktivt väljer att sitta hemma. “Skolfobi” indikerar en diagnos, ett tillstånd hos eleven som föranleder behandling av individen. Den pedagogiska dimensionen uteblir från diskussionen, det vill säga orsaker i lärmiljön som spelar in. Istället är det medicinska, psykologiska, ekonomiska och politiska diskurser som styr hur vi talar om detta. Det i sin tur styr förstås hur vi väljer att tackla det faktum att så många som 14000 barn inte får den utbildning de har rätt till (Se Prestationsprinsens blogginlägg om rapporten “Visst svinn får man räkna med?”).
Vanliga orsaker till frånvaro – elevens eller skolans problem?
Förutom mina egna erfarenheter har jag under två decennier mött många elever som inte går i skolan regelbundet. Här är de vanligaste orsakerna som elever uppger:
Att kalla lösningen på dessa problem skolk eller hemmasittande lägger effektivt ansvaret på eleven själv och på andra professioner att hantera, bota rentav. Trots att det är uppenbart om man läser listan på orsaker att det är sådant som skolan kan påverka.
Vad händer om vi byter perspektiv och därmed ord för att beskriva problemet? Om vi börjar kalla det skolkompetensbehov? Etiketten kan läsas på två sätt. Både att eleven behöver utveckla kompetensen kring att gå i skolan och att skolan behöver utveckla kompetensen att organisera för och utveckla undervisningen i mer inkluderande riktning. Ett samarbete med kompetensutveckling i fokus.
Den formativa bedömningen är central i arbetet med elever som inte kommer till skolan. Den formativa bedömningen går från individ till sammanhang och formar de aspekter som behöver formas för att eleven ska lyckas.
Lösningar för att komma tillrätta med orsaker till frånvaro
Skolans behov av kompetensutveckling i alla de ovanstående exemplen på orsaker till frånvaro kan sammanfattas i några punkter:
På så sätt stärks också elevens kompetensutveckling. Jag tänker att elever som inte riktigt mäktar med, som beter sig illa, som inte når målen också har behov av kompetensutveckling. Mitt jobb som specialpedagog är att identifiera, tillsammans med lärare och övriga funktioner i elevhälsan, vilka dessa kompetensutvecklingsbehov är i detalj.
Systematisk kontakt med elever som inte är på plats är avgörande. Ibland kan det behövas att läraren kontaktar eleven dagen innan för att förbereda mentalt och stämma av om något behöver tänkas igenom. En del lärare jag har mött blir oroliga för detta. “Är det vårt ansvar?” kan de fråga. “Vi måste hinna undervisa!” “Det där är något som någon annan funktion (läs specialpedagog eller kurator) får ta hand om!” Ibland har jag som specialpedagog fått ringa, messa eller chatta men det har varit bortkastad tid för eleven har ändå inte fått helt klart för sig vad som kommer att hända eftersom jag inte har gjort planeringen och eftersom jag inte känner klassen eller ämnet. Det som gör eleven orolig eller trött är ju kvar även om jag kontaktar och försöker etablera en relation. Dessutom finns en unik möjlighet för läraren och eleven i direktkontakt att följa upp hur planeringen verkar, om något behöver justeras. Formativ bedömning.
Supermentorer och särskilda hemmasittarklasser- varmt först, kallt sen
Jag hör och läser allt oftare att skolor borde ha särskilt anställda personer som tar hand om allt det som har med frånvaro att göra. Så att lärarna får ägna sig åt undervisning. Denna undervisning tycks helt frikopplad från de elever som ska lära sig genom undervisningen. Ju fler elever som inte tillägnar sig den undervisning som läraren har planerat desto större behov av särskilda personer som tar hand om dem. Man tycks tänka:
Allt fler elever har stor frånvaro. Vi måste därför ha fler personer som ägnar sig åt dessa elever.
Då har man redan bestämt sig för att det är eleven som är bärare av problemet. Den formativa bedömningen uteblir, den blir helt enkelt inte nödvändig i en skola där undervisningen inte anses ha med elevernas resultat och beteenden att göra. I värsta fall har man anställt specialpedagoger som har speciallektioner med dessa elever så att de är i skolan. Det kan tyckas lovvärt men ska specialpedagogerna utbilda i ämnen de inte har behörighet i? Ska deras kompetens (dubbla pedagogiska examina) utnyttjas till att ta hand om elever som egentligen bara vill passa in i klassen, förstå vad som händer och få lära sig på det sätt som passar dem? På vilket sätt blir deras undervisning, bedömning och betygsättning av deras kunskaper likvärdig och rättssäker? Ska en specialpedagog stå för all utbildning från fysik till religion? Här borde skolorna kunna hitta andra mindre lata lösningar. Ja, lat är ordet jag använder för åtgärder där eleven ses som ensam bärare av problem och specialpedagoger och speciallärare som lösningen på dessa individuellt burna problem. Lat för att det är en lösning som inte kräver att det viktigaste frågorna ställs.
Sammanfattning
För att verkligen komma åt det ökande problemet att många elever inte mäktar med att gå till skolan behöver vi:
Kort sagt:
Se behoven individuellt, orsakerna i ett sammanhang och lösningarna i detta sammanhang genom många kompetensers samverkan. Bedöm formativt för mesta möjliga skolutveckling och likvärdig utbildning för alla.
Läs gärna också:
Förbered för höstens bästa extra anpassningar
Främja närvaro och ansvar eller åtgärda frånvaro och brist på ansvar?
Bakom varje framgångsrik skola står ett starkt elevhälsoteam
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.