För några år sedan skrev jag Succélistan – en väg till framgång efter att ha grottat mig i alla mina misslyckanden. Budskapet till mig själv, och andra, var att notera allt det som faktiskt fungerat och som har bidragit till positiv utveckling.
Det är dags att ta fram den där succélistan nu när de flesta barn har gått på sommarlov och det finns lite tid att tänka efter och förbereda nästa läsår. Vilka goda effekter har vi sett? Vad kan ha spelat roll för dessa goda effekter? Vad säger det om vad vi är bra på? Vad är viktigt att fortsätta göra?
Återkoppling kring det som är bra är helt nödvändigt för att våra elever ska lära sig och hitta motivation att gå vidare. Självklart gäller det alla! Det finns inget som människot växer så mycket av som beröm, brukar min pappa säga. Det får vi inte glömma i vår rödpennepräglade verksamhet.
Inför sommarlovet tänker jag ösa beröm över det som har varit bra, det som har gett goda effekter. Vem vill du ge beröm? Vilket beröm kan du ge dig själv? Vilket beröm ska alla som jobbar i skolan ha?
I en studie om återkoppling fick lärarna räkna antalet gånger de återkopplade till eleverna. Det resulterade i att återkopplingen blev mycket mer frekvent och det ledde till ökad motivation hos både elever och lärare. Hur blir det om vi börjar räkna antalet gånger vi uppmärksammar goda exempel och ger beröm till våra kollegor? Vad gör det med lusten att komma igen i höst?
Här är lite inspiration på knappt två minuter för att få till det där riktigt kraftfulla berömmet. Det som talar om när jag såg att du valde att göra något som gav god effekt:
The power of positive feedback
Studien jag refererar till går inte att länka till. Den finns att läsa om i ”Feedback for learning” red Susan Askew. 2000. Routledge, New York.
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.
Pingback: Formulera summativa omdömen med fokus på relationer och helhet | specialpedagogen