Jag kom att språka med en konsultkollega om vikten av att förstå det sammanhang man hamnar i när man kommer ny eller som utomstående konsult. Som kollegan sa;
Man måste förstå att det här stället är fullt av människor som har tänkt och ansträngt sig för att lösa komplexa problem. Även om de har löst dem på ett sätt som man själv tycker är fel eller utifrån ett felaktigt perspektiv så är det en del av deras process.
Vad lätt det är att klanka ner på andra människor, på andras sätt att förklara eller lägga upp sitt arbete, sina planer! ”De har ju inte alls förstått!” Klagar man inombords. ”De förstår inte frågorna” klagar en annan. ”Så där gjorde inte vi, vi gjorde så här och det är så konstigt att de inte gör som vi!” ”Så här skulle jag göra, det skulle bli mycket bättre då!”
Jag är själv av den otåliga sorten. Därför lystrade jag till när kollegan reflekterade kring det här med att respektera att andra faktiskt har tänkt även om de inte har tänkt som jag tänker. Det är sannerligen en balansgång att gå. Vill man driva måste man ifrågasätta och problematisera. Vill man utveckla måste man möta människor där de är och lyssna för att förstå.
Jag tänker på några av våra mål i läroplanen när jag tänker på balansgången mellan att vilja driva och att lyssna in och stödja.
Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola:
Det finns mycket oro ute på skolor kring elevers svårigheter att samspela, samarbeta, jobba självständigt och tro på sig själva. Det är bra med den oron för den manar till handling. En viktig handling är att vi visar dem hur det går till. Vi är förebilderna.
Jag fastnar för formuleringen om etiska överväganden. Hur ofta är det föremål för reflektion och självreflektion?
Så här i jultider kan man ta sig lite tid till etisk självreflektion. Hur har året varit? Hur har jag agerat förebild i denna svåra balansgång av känslor, tankar, handlingar? Handen på hjärtat?
Mitt yrkesår har präglats av arbete kring min bok, Lektionsdesign. Boken har nu sålt i strax över 50 000 ex vilket är fantastiskt, spännande, mindblowing, hedrande och tarvar ett stort ansvar från min sida. Ett ansvar för att i tanke, känsla och handling agera etiskt som kollega. Visa respekt för olika synpunkter kring bokens innehåll, förstå olika ideologiska ståndpunkter utifrån bokens innehåll och agera bollplank för att varje kollegium ska hitta sitt sätt att hantera sin lektionsdesign där de är. Jag vet att jag försöker, jag funderar över om jag visar det. Jag vill ta ansvar för att hålla balansen mellan att trycka på för att förflytta förståelse och att möta för att bekräfta och förstå och uppmuntra det som sker. För det sker många goda saker ute på skolorna som jobbar med lektionsdesign. Nästan dagligen får jag bekräftelse för det jag vet, att lärare visar stor kreativitet, vilja att utveckla, vilja att möta alla elever och förståelse för att det är ett gemensamt ansvar.
Vi gör etiska överväganden dagligen, vi är kreativa och vi visar oss själva och varandra tillit. Det är lektionsdesign – att modellera för våra elever hur man gör när man samarbetar och utvecklar sig själv och varandra.
Tack alla som under året lagt tid på lektionsdesign på olika sätt! Jag vet att ni gör det för att göra det bättre för våra elever. Jag hör att det också gör skillnad för eleverna och därmed för lärare och all personal på skolorna.
Vi fortsätter att utveckla undervisning tillsammans, ibland med min bok som verktyg, ibland med andra verktyg. Jag lovar att göra allt för att stödja arbetet så långt jag bara räcker till.
Jag kan inte låta bli att nämna lite om nästa års kreativa inslag.
Jag önskar dig tid för återhämtning, reflektion, etiska överväganden och tilltro till dig själv som förebild och kollega. Dessutom lite kreativt julpynt om du vill!
God jul och gott nytt år!
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.
Tack för i år, Helena! Dina tankar, idéer och reflektioner är fantastiskt värdefulla. Nu ska det bli spännande att få ta del av din kommande hemsida!
God Jul och ett riktigt fint 2022!
GillaGilla
: D
GillaGilla
Vad mycket roligt att se fram emot 2022. Jag väntar med spänning på de tre du nämner!
GillaGilla