specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Balansgångar mellan kontraproduktiva diken

2021 var fullt av paradoxer tänker jag när jag ser tillbaka på året. Världen är komplex men vi har tvingats leva enklare liv på hemmafronten. Fokus på hälsa ur smittskyddssynpunkt har inneburit ohälsa för många som inte mår bra av isolering. Politikens paradoxer går jag inte ens in på. För min egen del har social distansering inneburit mer arbete och samarbeten än någonsin både inom landets gränser och internationellt. 

Paradoxerna för tankarna till det begrepp som forskaren Åsa Hirsh ofta använder: kontraproduktiva diken. Jag har fastnat för detta begrepp och återkommer ofta till det i mina tankar och samtal. Det ger stadga åt komplicerade samband och diskussioner om dem tycker jag. Vad är det vi talar om egentligen? Kan det vara så att en konflikt vi upplever är en balansakt mellan kontraproduktiva diken? 

De balansgångar jag tänker på som jag tycker har präglat diskussioner om skola både i det lilla och i den allmänna debatten är dessa:

  • Kollektivet framför individen och individen framför kollektivet 
  • Lärarens friutrymme och läraren som del i en organisation
  • Kompensera för svårigheter och träna bort svårigheter
  • Planera i förväg och agera i stunden 
  • Forskning som gäller och forskning som inte gäller
  • Metoder som problemlösare och metoder som onödigt 
  • Dissa och hissa 

Jag använder Åsa Hirshs kloka begrepp för att utforska dessa diken i mitt arbete under 2022. Syftet är att få syn på och sätta ord på vad som kan ligga bakom dikena. Målet är att hitta sätt att undvika att köra i diket ellr göra dem djupare. 

Hur gör man? Det är vad alla vill veta. Jakten på den ultimata lösningen gör tyvärr balansen skörare. Den som till varje pris vill undvika det ena diket kan lätt hamna i det andra. Den som till varje pris vill undvika båda dikena kan göra vägen mellan dem så smal att det uppstår nya diken längre fram på vägen. 

2022 kommer jag att skriva om de balansgångar jag noterat ovan i mina blogginlägg. 


Nästa blogginlägg kommer att handla om balansgången mellan att sätta kollektivet framför individen och att sätta individen framför kollektivet. Jag kommer att undersöka myten om den homogena gruppen, både den stora och den lilla. Jag kommer att resonera om hur relationsbygget uppfattas när man sätter kollektivet främst jämfört med att sätta individen främst. Kan det vara så att den som sätter kollektivet främst blir tvungen att fokusera på individen och hoppa från det ena diket till det andra? Kan dessa diken i själva verket vara två sidor av samma mynt?


PS Håll utkik efter årets Pedagogiska snabbguider som utkommer med Grundskoletidningen. Det första numret fokuserar på studiero och följande nummer kretsar kring forskning och hur vi kan förhålla oss till den i det praktiska arbetet i skolan. DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: