specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Det är lärarnas fel – eller?

Forskare har hög status och ger enkla svar. Tänk om de har rätt? Tänk om det är så enkelt som det ibland framställs, nu senast i en artikel i SvD: Brittisk professor: svensk skola lär inte eleverna engelska särskilt väl (13/2-24). Varken lärare eller deras läromedel trycker på ordinlärning. Som engelsklärare och läromedelsförfattare till flera paket att använda i engelskundervisningen blir jag nyfiken. Denise Bergström har skrivit en avhandling på temat i en svensk kontext, Words in school: A study of vocabulary learning support in the Swedish EFL classroom 2023). Avhandlingen bygger på undersökningar av några läromedel och av en grupp högstadielärares attityder till ordinlärning. Det är ett lexikaliskt perspektiv som undersöks, det är viktigt att säga eftersom språkundervisning och språkinlärning är mer än ord. Samtidigt är just orden avhängiga för förmågan att uttrycka sig, självklart måste vi tala om hur vi lär oss ord. 

I förra blogginlägget lyfte jag test-baserat lärande, en metod som visat goda effekter på elevers minnesträning och förmåga till inlärning. Jag tänker att ordinlärning är ett utmärkt område för test-baserat lärande. 

Jag har ägnat frågan 30 år som praktiker. Jag erkänner – jag lade gloslistorna åt sidan under en längre period på 90-talet. Men jag och mina kollegor gjorde inte det av ideologiska skäl, något som ofta tas upp som skäl till att lärare gör mer eller mindre dumma val i undervisningen. Vi gjorde det för att det inte funkade. Eleverna lärde sig inte att kommunicera bättre på engelska för att vi lät dem plugga på glosor och hade glosprov. En del älskade gloslistor och ville gärna ha den typen av prov istället för det mer krävande kommunicerandet. Andra ägnade inte gloslistorna en sekunds uppmärksamhet. Ytterligare några gjorde som jag sa men med en mer passiv ansats – “se nu är jag klar”. 

Hur skulle jag få in ordinlärning i undervisningen så att eleverna breddade sitt ordförråd? Hur gör man det på bästa sätt? Forskarna har tydliga svar: upphöj glosinlärningen. Lär ungarna ord för bövelen, hur svårt kan det vara? Vi talade på den tiden med eleverna om skillnaden mellan att passivt lära något och att aktivt lära sig och se till att det fastnar och kan användas. Eleverna ville gärna se film – vi lär oss så mycket då! Ett uttryck för att det är skönt med den passiva inlärningen men inget som jag eller mina kollegor ville uppmuntra. Men här finns svårigheten som vi praktiker stöter på oavsett vad forskare kommer fram till. Det är jobbigt att lära. Ibland är det riktigt jobbigt. Ofta måste praktikern i klassrummet locka, pocka, skapa förutsättningar för att trötta tonåringar ens ska idas kasta ett öga på en enda glosa.

Photo by Pixabay on Pexels.com

När jag frågar lärare om vilka utmaningar de tycker är jobbigast så får jag två svar oavsett var i Sverige lärarna är verksamma och oavsett årskurs: 

  1. Eleverna ser inte meningen med att gå i skolan. De ser inte kopplingen mellan skola och lärande och ett bra liv. 
  2. Eleverna vill helst bara göra klart, bocka av en uppgift helst så snabbt som möjligt och få beröm för det. Helst beröm under tiden också.

Om vi nu begrundar detta så riskerar metoder från forskare att falla platt. För det som forskning visar är att det som gör skillnad är just det där vi var inne på i mitt kollegium – att skilja mellan att lära passivt och aktivt. Att ha ett stort passivt ordförråd är inte samma sak som att ha ett stort aktivt ordförråd. Nyckeln är medveten träning, ansträngning för att få det att fastna. På köpet odlas minnesnätverk och förmågan att lära nytt även inom andra områden. Men utmaningarna handlar om att eleverna tycks ovilliga att lära, det vill säga tänka och utveckla. De vill göra klart, de vill helst göra annat än skolarbete och de ser inte att skola ger något. Det är vad lärare står i ute i klassrummen när deras ansträngningar för att få eleverna att ta klivet över till tänkande sågas av forskare som ger en bild av att det ju är så enkelt! Men tänk om det inte är så enkelt? Tänk om vi har en generation som av olika anledningar är lite svårare att få över tröskeln? Tänk om det inte bara är lärarnas fel? 

När lärare och hela skolan står i att överhuvudtaget få elever att utveckla försöksvilja, ett första steg mot motivation, då är det lätt hänt att man uppgivet konstaterar att eleverna har för stora svårigheter. Forskarna säger ju att det är så här vi ska göra, men eleverna är inte mottagliga för det! De är ju inte ens i skolan – vad ska vi göra då? Då börjar några prata om anpassningar, andra om diagnoser, ytterligare några om andra placeringar eller att fler speciallärare skulle kunna ta dem och lära dem att bli skolfähiga och lärande individer. Vi måste förstå att det kan vara jättejättesvårt att lära sig glosor, vilket det kan vara, och att det kan vara superdupersvårt att kommunicera, vilket det kan vara, och att det är såååå många elever i dagens skola som liksom inte beter sig som elever. Som inte är möjliga att applicera forskares råd på. Men tänk om det inte bara är elevernas fel heller?


Skoldebatten tycks pendla mellan att peka ut lärare som gör felaktiga beslut och inte följer forskning och att peka ut elever som bristfälliga och inte skapta för vanliga klassrum. Någon måste bära hundhuvudet för att elever inte lär sig tillräckligt. Låt eleverna göra ett test, se vilka som behöver avkodningsträning eller mer ordförråd, sätt in medicinen i form av evidensbaserade metoder för ordinlärning och avkodningsträning. Bob’s your uncle som man säger på engelska. Om man har lärt sig engelska idiom. Men tänk om det inte är så enkelt? Tänk om det där testet visar dåliga resultat för att eleven inte gör det med medvetenhet? Tänk om det beror på att eleven inte har tränat på uppmärksamhet eller inte tycker att test av något slag är värt att anstränga sig för. Tänk om de där metoderna för glosor och avkodning är astråkiga och bara ytterligare bevis för hur trååååkig skolan är? Orka!

Forskare har hög status och ger enkla svar. Tänk om de har rätt? Tänk om de har rätt men också fel om vi lägger till fler perspektiv? Tänk om vi behöver tänka nytt och inte gammalt?

Vad skulle hända om vi hade regelbundna forum för samtal mellan praktiker och forskare och beslutsfattare? Det kanske är något att sätta igång med? Orkar vi det?

Photo by fauxels on Pexels.com

Framöver kommer jag i bloggen att reflektera kring detta med implementering. Det är ju den som är svår. Att förmedla råd, tips, resultat eller att diskutera böcker och forskning är ju inte svårt. Det är oftast bara kul. Lite passivt så där. Men att medvetet aktivt med tänkande och ansträngning implementera nya arbetssätt och nya metoder och dessutom utvärdera dem, det är inte lätt.

5 kommentarer på “Det är lärarnas fel – eller?

  1. Birgitta Hvitfeldt
    13 februari, 2024

    Hej! Min reflektion är att eleverna även behöver träna svenska glosor betydligt mer kvalitativt än vad som görs idag. Man behöver förstå minst 90% av orden man läser för att få en bra läsförståelse men tyvärr är det för många elever som har ett bristfälligt ordförråd och det är förmodligen en av orsakerna till Pisa-resultaten.
    Hälsningar
    Birgitta Hv

    Gilla

    • specialpedagogen
      14 februari, 2024

      Hej Birgitta!
      Ja så är det, och vi vet också att bristande ordförråd är en orsak till skolsvårigheter och senare utanförskap. Vi måste göra allt för att eleverna ska lära sig fler ord och bli mer säkra på att kommunicera. Frågan är ju hur. Det jag vill peka på i min text är att det kan låta enkelt men det finns fler och andra hinder som lärare och elever måste undanröja för att skapa förutsättningarna. Dessa hinder måste också adresseras och jag önskar att vi pratar mer om hur skolan kan se ut, vad vi kan göra för att skolan ska bli en självklar plats för lärande-inte bara utifrån tankar om att eleverna ska bli som elever var förr (om det fanns några sådana) utan också utifrån visioner om framtiden.

      Håller helt med dig om att vi måste hitta sätt att träna upp och bredda ordförråd – det är tveklöst så!

      Gilla

  2. Annika a Berntsson
    14 februari, 2024

    Tack för intressant blogginlägg. Det är detta med implementering som vi speciallärare och specialpedagoger jobbar / kämpar med varje dag som är SÅ svårt. Vi ser massor av saker i klassrummen som kan förbättras och utvecklas. Vi har handledning och samtal och konkret visar hur man kan ändra och förbättra arbetssätt, bemötande av elever m.m. Vi t.o.m. går in i klassrum och hjälper till att ändra i lärmiljön och gör bildstöd till klassrum och enskilda elever. Men så länge inte läraren är mottaglig för denna förändring och vi inte har övertalat dem tillräckligt att detta är ett vinnande arbetssätt så kommer det aldrig att funka. För det är oftast inget kvick fix när man arbetar med människor / elever / barn,. Det tar oftas minst 4-6 veckor innan man kan se en förändring, så ”håll i håll ut” men läraren precis som sina elever orkar inte vänta så länge . det funkar inte säger de de har prövat allt! Men hur länge har de prövat kommer då frågan? De är så osäkra på att de ska fungera, tror inte på sig själva eller olika arbetssätt / metoder speciellt är det så för den yngre generationen men vet ej varför?
    Men för att det överhuvudtaget ska gå att få övertalat någon att tro på en ny ide arbetssätt / metod så måste man precis som med eleverna bygga relation. Har du en relation som du kan lita på så kanske du kan ta till dig det personen säger ( bli motiverad.
    Tack för en bra blogg Annika 🙂

    Gilla

    • specialpedagogen
      14 februari, 2024

      Tack Annika för viktig input! Det är inte bara att göra utan att hålla i och hålla ut (vi borde ju kunna det efter våra år med pandemin) och utvärdera efter ett tag. Det här med uthållighet är svårt, inte bara för barn och elever. Även vi speciallärare/specialpedagoger måste hålla i och hålla ut i vårt kämpande och enträgna arbete med att flytta förståelse och handlingar! Inte så lätt alla dagar…Även där är det goda relationer som gör grundjobbet. Jag tror att du är bra på det och på att implementera, läser det mellan raderna på din reflektion! /Helena

      Gilla

  3. Annika a Berntsson
    14 februari, 2024

    Tack 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

Psykologi för Lärande | PFL

tillgänglighet – välmående – måluppfyllelse