Nu sjuder det av uppgivenhet och frustration men också av jävlaranamma och beslutsamhet i alla kollegierum och klassrum. Det är sent men ännu inte för sent att baxa eleverna över mållinjen. Många har en del ofärdigt i bagaget och det gäller att alla lärare har kommit ihåg att de är ansvariga för att rätta till F-varningar och F-betyg innan eleverna går ut på sommarlov eller till livet efter skolan. Det kan kännas som om det mesta arbetet nu består av administration kring resultat och dokumentation. Jag hoppas att du har arbetat processuellt med formativ bedömning så att allt är klart nu när det gäller vilket betyg du ska skriva i betygskatalogerna om en månad.
Några missuppfattningar som jag ofta stöter på i olika skolor nu på sluttampen är:
Så här vill jag kommentera missuppfattningarna:
Jag får en känsla av att vi behöver systematisera kollegialt hur vi arbetar under året i arbetslagen för att underlätta för lärare. Det ska inte komma som en överraskning år efter år att det kan behövas lite extra insatser för vissa elever i slutet av en termin. Alltför många lärare jobbar på med massor av saker medan de väntar på att eleverna ska blir färdiga och verkar inte ha en beredskap att vara proaktiva. Att bara administera uppgifter och sitta och vänta på att de ska klaras av är ju inte så svårt. Men är det uppdraget? Hur vi definierar uppdraget bestämmer också vilka kollegiala behov vi har så att vi kan förebygga den uppgivna axelryckningen eller frustrationen kring elevers missade arbeten nästa år.
“Man kan leda hästen till vattnet men man kan inte få den att dricka” har lärare sagt till mig vid olika tillfällen. Jag tycker att det är det där med drickandet som är pedagogens uppdrag. Även om det är svårt. Nu är det hög tid att bestämma sig: är du administratör eller pedagog?
PS: du som vill vara pedagog kan hålla utkik efter nästa blogg i veckan med tips om hur man kan göra för att få den där hästen att äntligen dricka! DS
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.
Höll en föreläsning för pedagoger för några veckor sedan och vill bara säga att jag förundras över er tålmodighet. Vilket super jobb man som pedagog gör!
GillaGilla
Javisst kräver det mycket! Kul att få bekräftelse utifrån! Samtidigt finns förstås mycket att göra för att förebygga och åtgärda en hel del av det som idag tar energi för både lärare och elever.
GillaGilla
Reblogga detta på Hälsa som friskvård i vardagen, skolan och på arbetet – våga ändra livet och OrkaMed och kommenterade:
Rebloggar denna då jag fann inlägget som förälder väldigt bra! Bra information för alla oavsett vilken stol man sitter eller står på!
GillaGilla