specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

”Kindness” är viktigast säger världens bästa lärare

”Jag kan ju inte veta om det har hänt eleven något på morgonen, om det har varit slagsmål hemma eller om det har funnits någonstans att sova eller om det är hunger som gör att eleven inte beter sig som jag förväntar mig”. Andria Zafirakou är bildläraren från London som lyckas få elever att uttrycka sig, öppna upp och utvecklas genom att använda konst och kindness. För det har hon belönats med priset “världens bästa lärare”. 

Jag ska erkänna att jag rynkade pannan innan hennes framträdande. Kanske fnös jag till och med lite; hur kan man bli världens bästa lärare? Det blir man väl inte utan att ha en kontext omkring sig som möjliggör det? Hur vet man att det hon gör verkligen är så bra? Tankar från reptilhjärnan parat med den inbyggda rödpennan och den där missunnsamheten som inte är så klädsam i vår profession men som finns där och sticker upp sitt fula tryne ibland när någon (annan) lyckas med något. 

Så kliver hon upp på scen och leendet är så ärligt, hon pratar till oss som om vi var gamla kollegor och hon berättar om alla fantastiska lärare hon känner och alla elever hon lär känna. Efteråt inser jag att hon inte har pratat om sig själv alls. Världens bästa lärare vet att lyfta andra. 

Hennes berättelser om elever som krupit ur sina skal och börjar kommunicera, börjar lära och utvecklas, börjar arbeta för att komma vidare är så starka att vi som lyssnar och deltar inte kan värja oss. Tårarna rinner nerför kinderna på mina grannar. Andria ursäktar sig, hon vet att det är starka berättelser och hon vet att de måste berättas. För det är kindness som gör att eleverna börjar öppna upp och lära och utvecklas. Det är lyssnandet som gör att de börjar berätta med ord och med färger. 

Varje elev har sin potential, sina möjligheter och Andria ser det som sin uppgift att genom kärleken till ämnet få dem att blomstra. Vad kan få eleven att förstå att det finns potential? Från “det kommer aldrig att gå, ha inte så höga förhoppningar för eleven har så många diagnoser och så mycket i bagaget att det inte är möjligt” till “vad har du i dig? Vad kan du bidra med? Vad kan göra att du utvecklas?” 

Från “det går inte för det är alldeles för många och för lite resurser och dessutom betyg att sätta och elever som inte är motiverade” till “vad kan jag göra? Vad kan vi göra? Vad kan göra att vi ändå gör skillnad?” Andria jobbar i ett utsatt område. Hennes elever kan inte engelska, de har inte stabila hemförhållanden, de är inte studievana. Andria är ingen ängel. Men hon har ett tydligt patos, hon har ett kunskapsfokus och kvalitetsfokus. Hon jobbar för att hitta lösningar tillsammans med sina kollegor. 

Kindness – konsten att vara snäll är en svår balansgång. Det är inte att vara foglig, det är inte att låta elever göra som de vill eller att låta dem stanna på en låg nivå av rädsla att de annars upplever överkrav. Kindness paras med High expectations säger Andria. På svenska skulle jag hellre säga hög tilltro till elevens potential. Höga förväntningar kan ibland bli något som läggs på eleven. Andria talar om att tro på elevens egen inneboende kraft. Att tro och veta att det kommer att gå på något sätt. Inte utifrån betyg utan utifrån det bästa möjliga som också gör att elevens självkänsla och tillit till sin förmåga växer. 

Kindness – lyssna, tro på eleven, tro på möjligheter, Agera med snällhet för att lyfta, hitta möjligheter, lära elever att de kan något och att de kommer att kunna ännu mer. 

Fråga eleverna: berätta om hur din lärare är snäll! Finns det inga berättelser om snällhet finns det ett glapp att täppa till. Finns det berättelser om snällhet är det något att stärka och göra mer av. 

Andria lämnar scenen, dagen är slut och jag går hem med en känsla av hopp! Jag märker att jag ler hela resan hem. Jag märker att jag har spänst i stegen och kraft i tanken.

Världens bästa lärare vet att lyfta andra.


Andria Zafirakou var sista föreläsaren på konferensen Lärkraft arrangerad av Gothia fortbildning i fredags 11/10-19. Här kan du läsa mer om henne och lyssna på henne:

https://www.globalteacherprize.org/person?id=4090

andira zafirakou


Läs gärna också om ledarskapskompassen som tydliggör skillnaden mellan olika ledarskapshandlingar. Hjälpsam och förstående främjar lärande och motivation. 

En kommentar på “”Kindness” är viktigast säger världens bästa lärare

  1. agdatamme
    13 oktober, 2019

    Ja, hon var sannerligen inspirerande!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: