specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Kursplanering med plats för bedömning och dialog

Nu är skolan igång och det viktigaste uppdrag vi har i början är väl att skapa förtroenden på alla håll: för varandra, för kursen, för mig som lärare, för klassen så att vi har ett klimat som underlättar kamratrespons och dialoger mellan oss alla. Eleverna, i alla fall på min skola, brukar fundera mycket kring svårighetsgrad och på betygen i kursen redan i början. ”Kommer det här på provet”, liksom. Ett sätt att klargöra intentionerna med kursen från Skolverkets sida och från min sida som lärare är att skapa en översikt och ta med bedömningen i den övergripande planeringen. Då ser eleverna från början hur de kommer att bedömas och vad som förväntas av dem. De får också en möjlighet att ta ställning till mina förslag kring vad vi kan jobba med och hur vi kan jobba med det.

Min kollega Martina Åhman och jag gjorde en översikt som vi tyckte fungerade mycket bra för att kommunicera till eleverna hur kursen är upplagd med bedömningen som en del av planeringen. Det är inte en matris som ska användas för att pricka av vad som gjorts utan ett underlag för att synliggöra hur vi tänker så att vi alla kan samarbeta kring former och innehåll och bedömning. Inga överraskningar men stor frihet att utveckla utifrån detta.

Precis som alla lärare prövar vi oss fram och syftet och ledstjärnan är som alltid att vara så transparent som möjligt, att ge både ramar och frihet och att underlätta för kontinuerlig bedömning för lärande.

Så här ser översikten ut, den kan förstås översättas till vilket ämne som helst:

Pedagogiskt ledarskap översikt 2013-2014

En kommentar på “Kursplanering med plats för bedömning och dialog

  1. Pontus
    2 september, 2013

    Thx! Ska testa den i år.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: