specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

5 sajter att använda på lätt sätt i höst. Perfekta för samarbeten mellan ämnen.

Jag har valt ut 5 sajter som jag tänker använda aktivt under läsåret. Dessa sajter är perfekta för samarbete mellan flera ämnen. I synnerhet kan engelskan användas för att träna läs- och hörförståelse men i kombination med andra ämnen kan allt fördjupas!

Så här tänker jag använda dessa sajter i höst (med eller utan samarbetspartners):
1. TED talks
Förutom att TED-föreläsarna har intressanta ämnen (just nu olympiska idrottare som kan berätta om självdisciplin, fokus och hängivenhet) är de också roliga att titta på för att lära mer om retorik och muntlig framställning. Mina elever ska få välja varsin föreläsning som de ska sammanfatta och rapportera kring när det gäller hur föreläsaren lyckas med sitt uppdrag.

Eftersom föreläsningarna handlar om allt mellan himmel och jord finns inga begränsningar när det gäller ämnen att använda dem i. Engelska och idrott om Aimee Mullins, olympisk idrottare? Engelska och fysik? Svenska och matte? Alla ämnen på samma gång med TED talks som bas för samarbete där språk och innehåll diskuteras och dissekeras!

Jag passar på att tipsa om Shawn Achors föreläsning om lycka. Den satte igång ändlösa diskussioner hos eleverna om både framförande, innehåll och budskap!

2. CNN heroes 2011
Jag vill gärna samarbeta med samhällskunskapslärarna om denna sajt men ser också att psykologi och pedagogiskt ledarskap liksom historia kan bidra mycket! Syftet med att titta på dessa videor är att vidga perspektiven och lyfta fram goda förebilder i världen. Vem inspirerar mest? Vem skulle du helst vilja äta middag med eller träffa över en kopp te? Vilka 2 heroes skulle du helst vilja sammanföra och varför?

Eleverna ska få skriva ett mejl till sin favorithjälte och be om att få göra en insats för att hjälpa till. Vi följer upp med att göra ett fiktivt reportage från tiden som hjälparbetare med hjälten eller med att skriva en kreativ text med utgångspunkt från favorithjälten.

Till slut ska eleverna få nominera en hjälte för 2012 på riktigt, på CNN:s sajt.

3. BBC Human body and mind
Jag älskar denna sajt som kan användas i naturvetenskapliga ämnen, psykologi, pedagogiskt ledarskap, livskunskap och egentligen överallt eftersom det handlar om oss människor och hur vi fungerar. Mina elever ska få undersöka den i pedagogiskt ledarskap för att lära om den mänskliga hjärnan. Eleverna i engelska ska få undersöka sajten för att utveckla sina insikter om hur man lär sig. Det här är en snygg sajt så ämnen som webbdesign och formgivning kan säkert här hitta mycket att prata om.

4. Historypin
Kanske är det lättast att samarbeta i engelska och historia när det gäller denna sajt men varför ha vattentäta skott mellan ämnena? Historia är ju allas angelägenhet och denna sajt kan bidra till att öppna ögonen för vad som kan bli framtidens historia oavsett ämne. Mina elever i franska ska få göra ett fotoalbum i historypin för att berätta om sin egen kultur. Sajten är kopplad till google så alla som har ett googlekonto kan på ett lätt sätt gå med i historypin. Estetiska ämnen kommer väl till pass här för samarbete, till exempel formgivning eller varför inte iscensätta egna eller andras album?

5. Videojug.
Här finns mängder av videor som visar instruktioner av olika slag. Särskilt kapitlet “love and dating” rekommenderas för att lära sig om sex och samlevnad på ett mindre pinsamt sätt än att fråga läraren. Något för skolsyster eller biologiläraren att använda tillsammans med engelskläraren kanske?

Mina elever ska få välja en valfri video som de ska först härma och sedan göra en egen version av. Slutligen ska de göra en helt självständig instruktionsvideo på datorn som de ska lägga upp på youtube. Alla uppmanas sedan att kommentera videorna på youtube med ett bra språk och med uppmuntrande ord.

Du som är lärare får inte missa Youtube edu och Teacher tube där du kan hitta lektioner om allt möjligt gjorda av lärare världen över. Ett tips är att låta en i varje ämnesgrupp sondera sajterna och utvärdera vilka som är värda att använda så att inte alla sitter och surfar samtidigt. Använd valda videor sedan för att flippa klassrummet, det vill säga låt eleverna lära sig lektionen hemma i egen takt för att sedan använda den aktivt under din egen lektion.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 3 augusti, 2012 av in Design av lektioner, uppgifter, material.
Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: