I höst ska jag använda twitter i mina klasser. Som språklärare tycker jag att twitter är utmärkt eftersom eleverna tvingas begränsa sina inlägg vilket gör att de måste formulera sig effektivt och korrekt. Detta är en fördel jämfört med facebook tycker jag. Det är också ett bra sätt att vidga klassrummets väggar så att lärandeprocessen kan fortsätta även utanför lektionen.
Så här tänker jag göra:
1. Twitterature! Vi kommer förstås att läsa romaner under året. I engelska C har jag startat en hashtag (#oryxandcrake) så att mina elever kan fortsätta att dela med sig av tankar och reflektioner kring boken även utanför lektionerna. Olle från förra året fick mig att inse att det här skulle ha varit bra för honom, en smart kille som avskyr boksamtalen och som aldrig kom till sin rätt när vi hade dem. Alla som har lett boksamtal vet att det alltid är samma elever som driver samtalen och som kanske hämmar sina kamrater när allt ska ske spontant och improviserat. I höst kan vi börja med att läsa alla kommentarer som inledning till samtalen istället för att jag delar ut frågor att besvara.
2. Bevaka valet. I engelska C kommer vi förstås att bevaka det amerikanska presidentvalet. Alla elever ska få prenumerera på 3 twitterkonton från USA som behandlar valet. Min förhoppning är att det kommer att innebära att eleverna läser stora mängder text av olika slag som de sammanfattar och bedömer kritiskt när det gäller trovärdigheten. Sammanfattningarna ska de få göra i skriftform, i egna radioinslag och i twitterformat för att diversifiera och individualisera hur jag utvärderar deras förmåga att förstå och tolka text.
3. Följa kändisar. I franska ska eleverna få följa 3 valfria fransktalande personer på twitter. Varje lektion ska delvis ägnas åt twitterläsning och återkoppling muntligt av vad de läser för att kolla och träna läsförståelse.
4. Resereportage. I franska ska vi också göra en fiktiv resa genom den fransktalande världen och de ska rapportera från resan via bloggar och twitterinlägg. Det blir kreativt men samtidigt effektivt och förhoppningsvis roligt att kunna följa varandras resor både i klassrummet och utanför. Korta twitterinlägg är också bra för att eleverna kan rätta varandras texter.
5. Formulera ideologi. Eleverna i pedagogiskt ledarskap ska enligt kursplanen formulera och fördjupa sin egen ideologi när det gäller ledarskap och det ska de få göra i bloggform. Dessa bloggar delas på twitter så att klasskamraterna kan kommentera dem på ett effektivt sätt och därmer skärpa tanken.
Jag tänker göra det enkelt för mig och använda mitt redan befintliga twitterkonto men skapa hashtags (#) för att särskilja mina klassers konversationstrådar från mina egna.
Elevernas twitterinlägg kommer jag att läsa vid särskilda tidpunkter så att jag systematiserar läsningen och inte låter den flyta ut över min dyrbara tid. Jag planerar att visa upp twitterkommentarerna på storskärm varje lektion och använda som diskussionsunderlag så att det inte bara blir en privat angelägenhet eller något som eleverna gör för mig som lärare.
Eftersom jag tror på processen i lärandet får jag se hur jag gör när det gäller att bedöma elevernas inlägg i twitter. Antingen ser jag dem som en del av deras träning eller så blir de så bra att de självklart är med i den slutgiltiga bedömningen av deras prestationer. Den diskussionen tar jag med varje klass och varje elev vid våra uppföljningssamtal under terminerna.
Dessutom fortsätter jag att använda twitter för min egen fortbildning. Här är en lista på hashtags som är relevanta för oss pedagoger. Kviddevitt!
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.
Intressant och kreativt! Hoppas på en utvärdering efter!
GillaGilla
Låter väldigt spännnde, lyck till i höst!
GillaGilla