specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Lärandets kvaliteter i en föränderlig värld -reflektioner efter rundabordssamtal

Goda nyheter! Nästa år kommer kompletterande forskning från John Hatties team där de också har undersökt om metoder och verktyg som flippat klassrum och ipads har effekt på resultaten.  Det här fick jag reda på vid rundabordssamtalet 22/11 där Tänkom hade samlat namnkunniga personer för att diskutera just lärandets kvaliteter i en föränderlig värld. Vilka som var med kan du läsa på Tänkoms hemsida. Hela diskussionen streamades live. Ett kul och viktigt initiativ som förtjänar en egen blogg!Vad tar jag med mig från rundabordssamtalet då? Jo, i stort verkar forskarna överens om att hjärnan fungerar bäst om den får arbeta kreativt. En stor del av diskussionen kretsade kring motivation och hur skolan tyvärr oftast dödar den kreativitet och motivation som finns där från början hos alla barn. Känslor är nyckeln till inlärning sa Trevor Dolan och tillade att hela skolan borde jobba mer som i förskolan. Susanne Kjällander påminde om att det som skapar framgångsrikt lärande i förskolan är att barn och pedagoger undersöker tillsammans. I en digital miljö händer samma sak, pedagoger och elever undersöker tillsammans vilket verkar stimulera lärandet.

Våra elever spelar dataspel hemma vilket proppar dem fulla av dopamin. När de kommer till skolan får de inte samma stimulans vilket riskerar att sänka motivationen för skolarbete. Att skapa uppgifter som knyter an till verkligheten är ett sätt att höja motivationen hos våra emotionellt styrda tonåringar. Lisa Adamsson hade konkreta förslag till ämnesövergripande arbetsområden som just knyter an till verkligheten:

  • Vilken är relationen mellan Hamas och Israel just nu?
  • Du har XX kronor att donera till vägörande ändamål. Vart skänker du pengarna och varför?
  • Läs villkoren för medlemskap i Facebook och sammanfatta de bärande idéerna.
  • Vilka är de mest attraktiva jobben i Sverige och vad har de gemensamt?

Den nya läroplanen ger många möjligheter till samarbeten enligt Adamsson men det gäller att vi lärare är modiga och vågar bryta mönster och invanda arbetssätt.

Några framgångsfaktorer som både pedagoger och hjärnforskare framhöll vid samtalet är:

  • Formativ bedömning. Att få feedback är det enklaste sättet att höja motivationen.
  • Ett kollaborativt arbetssätt där klimatet är tillåtande och där “fel” ses som något som för arbetet framåt. Ge beröm för HUR eleven har arbetat snarare än VAD eleven har gjort.
  • Ett medvetet förhållningssätt till språket i alla ämnen, Anna Kayas specialområde. I den nya skolan är alla lärare språklärare sägs det ibland och det tror jag är en viktig insikt. Hur man kan uttrycka sig på olika sätt, hur man kan påverka genom språket är nödvändiga färdigheter i alla ämnen.
  • Ett tillåtande klimat för uttryck på olika sätt och inte bara genom skrift. I en digital miljö finns alla möjligheter att uttrycka sig genom både text, bild, form och kanske behöver vi också utveckla vårt sätt att bedöma det vidgade begreppet “text”. Val av färg, form och musik är också något vi behöver förhålla oss till i bedömningen av elevarbeten när de görs digitalt.
  • Ett tillåtande klimat när det gäller hur prov ska göras. När eleverna är vana vid att arbeta digitalt blir det handikappande när proven ska göras utan de digitala verktygen.

Debra Masters avslutade med att påminna om att John Hatties studie inte är ytterligare en ny idé utan handlar om att fokusera på vad som fungerar bäst. Allt det vi gör i skolan har positiv effekt men vi behöver bestämma oss för om vi är nöjda med liten effekt eller om vi ska sikta högt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 november, 2012 av i Kollegialt lärande, Ledarskap, Skoldebatt och märktes , , , .
Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: