I fredags hade jag nöjet att träffa alla förstelärare i Pysslingens skolor. Jag lovade att dela med mig av de bilder vi gick igenom och du hittar dem via länken nedan. (länken borttagen – kontakta mig om du har frågor om den!)
Vi pratade också en hel del om kognitiva basfunktioner. För mer information om dessa kan jag rekommendera bloggen Psykologi för lärande.
Jag vill gärna uppmärksamma källor till några av bilderna: Kritiska situationer i undervisningen har jag hämtat från den förträffliga boken Specialpedagogik och funktionshinder av Jakobsson och Nilsson utgiven på Natur & Kultur 2011. Fallgropar och framgångsfaktorer kommer från en rapport från Skolinspektionen (2013:6). Här hittar du mitt blogginlägg om denna rapport: Framgångsfaktorer för inkluderande undervisning enligt Skolinspektionen. TLC-modellen är utarbetad av Dylan Wiliam som ett sätt att nå hållbar utveckling för formativ bedömning. Jag tycker att modellen passar för utvecklingsarbete inom andra områden också eftersom den hjälper till med fokus.
Vi ses igen! Lycka till med ert viktiga skolutvecklingsarbete!
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.