specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Studiero – riskfaktorer och skyddsfaktorer att diskutera kollegialt

De senaste veckorna har jag ägnat mig mycket åt studiero tillsammans med lärare. Många lärare tycker att studieron brister medan många elever inte reagerar över det utan tycker att det är för tråkigt på lektionerna. Egentligen är det två sidor av samma mynt, engagemang och aktivitet är en del av studieron, alltså ett fokus på lärande. När uppmärksamheten störs bryts studieron. Vi kan välja att se det som att eleven inte själv ordnar med sin studiero. Eller så kan vi välja att se det som något vi i skolan kan bidra till på olika sätt. Självklart är inte eleven utan ansvar men många elever behöver lära sig hur de ska kunna ta ansvar för studieron, både den egna och allas. Min erfarenhet är att när det brister beror det ofta på att ansvaret släpps till eleven som får själv lista ut hur det ska gå till. När det blir för svårt duckar eleven eller eleverna istället för att få stöttning och utmaning i att lära sig hur man lär, även när det är kämpigt. De ska inte sitta och vänta på att det blir kul, de ska aktiveras och känna att det är kul när det går framåt. Ska läraren aktivera alla uttråkade elever? Nej, läraren leder arbetet och ska försöka se till att eleverna lär av och med varandra i stor utsträckning. Det handlar inte om militärdisciplin eller underhållning. Det handlar om delaktighet.

Skolinspektionen släppte en rapport om skolans arbete med att säkerställa studiero 2016. Jag har gjort en kort sammanfattning av rapporten för att bidra till kollegiala diskussioner kring ämnet. Min tanke är att ett underlag som detta kan hjälpa till att strukturera samtal kring hur vi möjliggör studiero. Kanske kan eleverna vara med i diskussionerna?

StudieroSkolinspektionensrapport2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: