specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Inkludering enligt Tim i USA beskriver det relationella perspektivet väl

En av mina favoritspecialpedagoger i USA heter Tim Villegas. Hans skriver klokt och intressant på sin blogg. Idag kom ett inlägg som jag gärna delar med mig av. Även om jag inte skulle välja samma rubrik och kanske inte ser likadant på allt han skriver är det ju så viktigt att ta del av perspektiv från andra delar av världen. Dels för att se var vi skiljer oss åt i uppfattning men framförallt för att synliggöra hur lika vi är. Faktum är att viljan att inkludera är global. Vi har alla skrivit under internationella avtal om att skapa inkluderande utbildningssystem både på makro- och mikronivå. Just nu tycks det lättare att göra förändringar på mikronivå så det är där vi håller oss. Det fråntar inte beslutsfattare deras ansvar men som man säger i USA: Change starts at home.

Tim Villegas förklarar pedagogiskt hur vi brukade se på svårigheter som något som finns primärt hos eleven själv. Idag undersöker vi hur svårigheter påverkas av miljön runtomkring, det vi kallar ett relationellt perspektiv, eller ett systemteoretiskt perspektiv.

När vi ser svårigheter som något eleverna har hamnar fokus på att fixa eleven så att denne kan vara i skolan, i klassrummet eller i ett annat sammanhang där man bättre förstår sig på sådana svårigheter. När vi ser svårigheter som något som uppstår i mötet med miljön, inklusive undervisningen, så hamnar fokus på att förändra miljön. Problemet för eleven uppstår när vi säger att vi tänker relationellt men inte gör några förändringar. Då kan det uppfattas som att det relationella perspektivet är boven i dramat. Men som i så många andra sammanhang är det förmågan att förändra, förändras, genomföra förändringar som är det svåra.

Det är inte elevens svårigheter som är det svåra, det är viljan och insikten och förmågan att förändra det som går att förändra som är svårt. Eleven kan inte fixas till för att passa in i det vanliga. Det vanliga måste fixas till för att välkomna eleven.

Klicka på länken nedan för att läsa Tims text:

How to Include Students with Disabilities in General Education in Four Easy Steps

2 kommentarer på “Inkludering enligt Tim i USA beskriver det relationella perspektivet väl

 1. Eva Pennegård
  14 juni, 2021

  Tack för tipset om Tims text. Väldigt bra beskrivet tycker jag och hjälpsamt att synliggöra ett gemensamt problem med lite annorlunda infallsvinklar och termer.
  Jag är övertygad om att det är just synsättet som leder till att inkludering fungerar eller inte. Problemet är att synsätt/perspektiv är så svåra att förändra. Det är dessutom sällan just detta vi arbetar med i våra förbättringsarbeten. Tyvärr! men vi får kämpa på och aldrig ge upp! Det är en barnrättsfråga!

  Till alla er som menar att inkluderingen har gått för långt vill jag säga att den inte ens har börjat.

  Gilla

 2. Pingback: Hur vet man om man har kommit långt i inkluderingen?  | specialpedagogen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 8 juni, 2021 av in Uncategorized.
Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: