Förr såg man på elever i svårigheter som elever med svårigheter, en patologisk attityd som lade ansvaret för problemet på eleven själv. Senare såg man mer relationellt på elever i behov av stöd och menade att situationen och omgivningen styrde hur eleven klarade sig i skolan. Numera finns dilemmaperspektivet som lägger sig någonstans mittemellan de forna perspektiven och erkänner att problemen ibland finns i grunden hos eleven men att situationen och omgivningen bestämmer hur svårigheterna tar sig uttryck. I dilemmaperspektivet erkänns det dilemma som uppstår när skolan å ena sidan ska vara likvärdig och å andra sidan ska erbjuda olika vägar att nå målen för att inkludera alla elever i undervisningen. Dilemmat tillåts samtidigt inte hindra individualisering.
Förslaget att ge lärare ordinationsrätt riskerar att befästa att kollektiv undervisning är det rätta och att de elever som inte passar in i mallen ska få stöd någon annanstans. Det skulle vara uppfriskande med mer framtidsinriktade förslag från fackförbunden som trots allt samlar dem som ska vara experter på skola, undervisning och pedagogik. Förslag om co-teaching, fortbildningsinsatser med fokus på olika vägar att nå målen, handledning, digital kompetens lyser med sin frånvaro. Jag längtar efter förslag som fokuserar på att byta ut invanda arbetssätt som de flesta verkar överens är betungande mot nya arbetssätt som underlättar för både lärare och elever. Fackens lösning är istället att ta bort viktiga insatser för en mer inkluderande skola med motivet att det är för betungande för lärarkåren. Har de ens läst styrdokumenten?
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.