specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

Vad betyder egentligen inkludering?

Vad betyder egentligen inkludering?

I bloggposten ovan beskriver Tim Villegas så väl sin syn på vad inkludering egentligen är. Han lyckas dessutom ge röst åt dem som av lika anledningar är skeptiska till inkluderingsbegreppet. Inkludering är ett förhållningssätt som innebär att man ALDRIG som första åtgärd segrerar en elev från sin klass eller skola. Samtidigt har ivern att få till en inkluderande skola bevisligen lett till mycket oro eftersom det har inneburit en snabb överföring av barn från en miljö till en annan. Just de barnen som inte ska utsättas för oro, överraskningar och nya okända situationer. Varför inte flippa resonemanget? Inkludera genom att föra barn från det ordinarie klassrummet till det mindre rummet, eller se till att lärare från den ordinarie verksamheten går till resursverksamheten. Börja i den änden och se vart det leder. Använd estetisk verksamhet som alla kan vara delaktiga i.  Den allra viktigaste insatsen är att få igång rutiner kring utredning av barnets situation. Det är fortfarande alldeles för vanligt att bara utreda individen utan att granska undervisning och skola i stort. (Att granska undervisning betyder inte att punktmarkera det som är dåligt, det är att granska utifrån individers behov). Dessutom låter man oftast aktörer utanför skolan utreda barnet vilket gör att skolan som helhet är exkluderad från resonemang om vad som behövs för barnet. Tim Villegas skriver det jag tänker så jag låter honom föra min talan i detta inlägg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 april, 2014 av i Inkludering, Ledarskap och märktes , , , .
Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: