specialpedagogen

Det inkluderande klassrummet

5 tips för en inkluderande terminsavslutning

Vi står mitt uppe i avslutningar och det kan vara bra att reflektera över om ceremonierna och avsluten är inkluderande. Det gäller att inte ta för givet att alla är likadana, kan hantera sina känslor, förstår på samma sätt och reagerar likadant på situationer som vi uppfattar som helt naturliga i skolåret. Här är några saker som jag tänker är bra att tänka till extra kring för att se till att avslutningen inte exkluderar utan inkluderar: 

Avslutningen är en övergång

Även om många ser fram emot ledighet och ett avbrott i schemat och vardagen så är det en övergång från en slags vardag till en annan. Övergångar är ofta svåra och för en del är de extra knepiga att förstå och hantera. Det kan bli lättare att förstå avslutningen om den är förklarad i förväg så att alla vet vad som ska hända och hur lång tid varje del av avslutningen håller på. Det är också bra att tala om varför man har en avslutning, vad syftet är med att ha vissa ritualer eller traditioner och varför skolan vill till exempel ha julklappsutdelning eller rim eller andra aktiviteter. Skapa en ljudfil som alla kommer åt där man får höra vad som ska ske. Kombinera med en bildberättelse och en agenda. Det kan räcka att den kommer en dag i förväg eller tidigare samma dag, bättre sent än aldrig.

Vad säger vi och vad pratar vi om? 

Om alla ska samlas på samma ställe kan det lätt bli överväldigande för många. I synnerhet om det är svårt att förstå eller höra vad som sägs när dikter läses upp, berättelser berättas eller tal hålls. Språket kan hindra, bearbetningsprocessen kan hindra om man är lite trött och att inte greppa sammanhanget kan hindra. Det kan bli lättare att känna sig som en del av gemenskapen om man får veta i förväg vad det som sägs handlar om. Se till att alla har fått med sig en agenda för dagarna eller för själva avslutningen, inte bara om vad som ska hända utan också hur och vilka delar det handlar om. Om det finns överraskningsmoment så kan man berätta det, och om den som håller tal inte vill berätta i förväg vad det handlar om kan man bara tala om att någon kommer att prata om viktiga saker och sådant vi ska tänka på i juletid. 

Vad ska du göra på jullovet? 

Åh, vad lätt det är att fråga den frågan fast alla vet att inte alla kommer att ha något roligt att berätta eller se fram emot. Samtidigt måste alla få möjlighet att berätta om hur de tänker om lovet och tiden fram till nästa skoldag. Vad skulle hända om de får berätta en sak som är sann och en sak som inte är sann? De behöver inte säga vilken som är vilken. De kan också få berätta en maträtt de tror att de kommer att äta under lovet och en person de kommer att träffa under lovet. Bryt ner det stora till några små vardagliga saker så kan alla vara med i gemenskapen där vi berättar om våra lovplaner. 

Fokus på betygen

I de klasser där eleverna får betyg blir det lätt något slags ritual att ta emot sitt betyg, ett kvitto på om man har varit en bra elev eller inte – ur elevernas perspektiv. Det är fullt tillåtet att inte prata betyg på avslutningen och att fokusera på annat istället. Kanske kan man tala om att den som vill samtala om betygen kan nå skolan dagen efter, om möjligt? Förhoppningsvis har betygen delats ut före avslutningen, då kan den ägnas åt trevligheter. 

Ett betyg blir ibland som en jättestor gillatumme som pekar upp eller ner. Avslutningen ska handla om gemenskap, inte om vilka som lyckats eller inte. 

Ge något att se fram emot

Vi vet att det kan vara svårt att klara nästa övergång, den från ledighet till skola i januari. Det är väldigt långt fram för många och det hinner sätta sig vanor och ovanor över lovet. Tänk ut något kul eller spännande som ska hända i januari när alla kommer tillbaka. Berätta om det och ge lite ledtrådar så att alla har möjlighet att se fram emot något när de är tillbaka. Om du inte kommer på något så kanske du kan tala om att det kommer något spännande och så får du fundera lite till! 


De här punkterna kan förstås också gälla elever, inte bara lärare och annan skolpersonal som behöver stöd för att avsluta, varva ner, lägga bort fokus på betyg, hantera övergången till vila och sen tillbaka till jobb igen. 

Jag önskar er en riktigt härlig återhämtning! Vi ses nästa år!

Photo by Ihsan Adityawarman on Pexels.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 december, 2022 av i Inkludering och märktes , .
Rektor Reflekterar

Jan Liljegren om lärande och utveckling

En skola som läker och lär

skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar

Differentiation Is Easy

Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.

huddingepedagogen

Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm

Hülya

-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

Strategier för lärande

Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet

Prestationsprinsen

Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.

%d bloggare gillar detta: