Det som har räddat mig tidsmässigt är att ha en tydlig struktur för innehållet i en lektion (engelska). Det gör att jag vet precis vad lektionen ska innehålla i stort när jag ska tänka igenom lektionen. Ska tilläggas att vi på vår skola har lektioner som är 3 timmar långa men har man kortare pass är det bara att dela upp strukturen i två delar. Så här ser min grovstruktur ut och den är likadan varje vecka:
Ritualer: veckans ord och idiom, nyheter eller annan hörförståelse, kommunikationslek (rollspel eller historieberättande utifrån bilder eller återberätta tecknad film – Mordillo på Youtube är kul!). Mål för lektionen och syfte med det vi gör. Fördelen med att ha en återkommande ritual är att eleverna får en chans att ställa om från lektionen före och att de elever som är i behov av struktur får ett lugn redan från början. Det hjälper också mig att komma igång!
Tutorial: genomgång eller annan introduktion för att komma till förväntat arbete. OBS att elever gärna kan få hålla i detta moment om det går. De lär sig av att undervisa och att läsa på för att kunna undervisa är motiverande. Elever som behöver utmaningar brukar gilla att själva undervisa.
Arbetsmoment: arbete tillsammans, i grupp eller i par med en uppgift av något slag som leder till målet för lektionen eller till ett delmål.
Eget arbete: individualiserade uppgifter inom ett tema eller helt fritt eget arbete för att träna generellt på språket. Jag har ett smörgåsbord av uppgifter, högar med papper för elever utan datorer, länkar för elever med datorer. Detta arbete kan vara ren träning utan bedömning men ofta ger det så goda resultat att det blir naturligt att ta med resultatet i slutbedömningen av kursen. En fördel med detta moment är att det frigör tid för mig att prata enskilt med elever eller med mindre grupper av elever. De första gångerna vi satte igång eget arbete fick eleverna fylla i en plan för vad de ville göra, med vem och när. Efter ett tag kunde de sköta arbetet ändå med lite mer övergripande egna mål. Att träna strategier för arbete är viktigare än någonsin upplever jag.
Knyta ihop säcken: eleverna skriver i en arbetslogg för att sammanfatta det egna arbetet under lektionen. Denna logg använder jag som en del av bedömningen när det gäller målet att lära sig att lära. Den ger också ovärderlig information då elever skriver om de känner sig osäkra eller behöver hjälp med något. Språkligt blir det en träning i att uttrycka sig med flyt på ett systematiskt sätt. Ofta ger jag början på en mening som de får fylla i, till exempel “Inför nationella proven känner jag…” eller “De 3 saker jag är mest nöjd med att ha åstadkommit idag är…”
Läxa: vi bestämmer oftast läxa tillsammans. Språk kräver systematisk träning så de förväntas jobba hemma med något varje vecka.
Detta tips är ett exempel på hur det kan se ut för att variera innehållet i en lektion i syfte att inkludera mera. Dela gärna med er av fler tips som förenklar och samtidigt inkluderar!
Jan Liljegren om lärande och utveckling
skola specialpedagogik utbildning speciallärare elevhälsa funktionsnedsättningar
Differentiation is easy, it doesn't have to be time consuming. It can even be fun! This blog contains easy ways to differentiate effectively in today's secondary classrooms. We aren't clones, so let's use our differences and those of our students to our advantage.
Välkommen till en IT-pedagogs försök att samla sina upptäckter från internet mm
Kent Lundgren
-flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik
Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet
Om barn & unga som tänker, känner och gör "annorlunda". Om skolfrånvaro, hemmasittare, stress och psykisk ohälsa. Och inte minst, den fantastiska Prestationsprinsen.